Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATA túlfizetésemhez hogyan...

KATA túlfizetésemhez hogyan férhetek hozzá?

Figyelt kérdés

Jelenleg szüneteltetem a tevékenységet, és valószínűleg meg is fogom szüntetni a vállalkozást. Azonban az adószámla egyenlegből kiderült, hogy van 50 000 Ft túlfizetésem. Mint kiderült, 2021 tavaszán két hónapig a veszélyhelyzet miatt nem kellett volna befizetnem, erről akkor nem tudtam és befizettem abban a két hónapban is a 25 -25 ezer ft KATA-t. A tevékenységem olyan, hogy nem tudok magánszemélynek számlázni, ezért nem akarom újraindítani. A NAV tájékoztatása szerint viszont szüneteltetés alatt nem kérhető visszautalás. Ha egy hónapra újraindítom a vállalkozást, akkor az 50 000 ft-ból 25 ezerhez jutok hozzá, hiszen akkor erre a hónapra be kell fizetnem 25 ezer ft-ot és bevételem nem lesz.

Átvezethető-e olyan adónemre, amin nincs tartozás (semmilyen adónemen nincs nekem tartozás)? Járható út-e, ha mondjuk az SZJA adónemre átvezetem és majd onnan igénylem vissza? Vagy esetleg valamilyen más megoldás létezik-e?

Az a furcsa az egészben, hogy ha akkor tudok róla és nem fizetem be, akkor megmarad ez az összeg, most meg a feléről le kellene mondanom a NAV szerint.

Köszönöm előre is a válaszokat!

2022. nov. 14. 23:51
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

"akkor az 50 000 ft-ból 25 ezerhez jutok hozzá, hiszen akkor erre a hónapra be kell fizetnem 25 ezer ft-ot"

Ez tévedés! Ugyanis nincs már 25 ezres KATA, hanem csak 50 ezres...!

2022. nov. 15. 01:17
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem annak kellene utánajárnod a NAV-nál, hogy ha megszünteted a vállalkozásod, akkor vissza tudod-e igényelni a többletet vagy az is elveszik.

Mert ha újraindítod akkor tuti bukó!!

2022. nov. 15. 01:20
 3/13 A kérdező kommentje:
Ebben az esetben még rosszabb.
2022. nov. 15. 06:57
 4/13 anonim ***** válasza:
Ha becsukod a vállalkozást, akkor vissza tudod kérni az egészet.
2022. nov. 15. 07:28
 5/13 A kérdező kommentje:
4-es: egész biztos? Szüneteltetés alatt nem engedik, megszüntetés után igen?
2022. nov. 15. 09:05
 6/13 anonim ***** válasza:
Igen, ez a szakmám, hidd el, 100%, hogy a vállalkozás megszüntetése után vissza tudod kérni vagy átvezetni az adószámládon lévő túlfizetéseket.
2022. nov. 15. 09:12
 7/13 A kérdező kommentje:

6-os: nagyon köszönöm, akkor ezen az úton indulok el.

Mivel már lassan másfél éve szüneteltetem, csak nagyon felületesen foglalkoztam a változásokkal. Már akkor sejtettem, hogy nem fogom folytatni, de mivel akkor volt az, hogy 2 évig lehet szüneteltetni, gondoltam nem szüntetem meg rögtön. Akkor még a KATA változások előtt voltunk és inkább a megbízások hiánya miatt indítottam a szüneteltetést. Most viszont a változások után már végképp nem tudom folytatni.

Köszönöm mégegyszer és a korábbi válaszolók tanácsait is!

2022. nov. 15. 09:32
 8/13 Nemzeti konzervatív ***** válasza:
De ha másodállású vállalkozó, akkor átléphet átalányba is adómentesen és újra nyitja arra a kis időre míg kiutalják.
2022. nov. 15. 09:34
 9/13 A kérdező kommentje:
Viszont ha úgysem tervezem folytatni, akkor talán kevesebb adminisztráció a megszüntetés és utána kérni a visszautalást. De köszönöm a tanácsot!
2022. nov. 15. 09:37
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy a most szeptemberi változásokkal foglalkoztál? Mert akkor automatikusan átsoroltak vszja alá.

Ha nem választottad az újkatát, akkor nem működik az, amit a 8-as írt, mert év közben nem tudsz vszj-ból átalányba lépni.

2022. nov. 15. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!