Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Számla kiállítás lakcímre?

GeForce9500 kérdése:

Számla kiállítás lakcímre?

Figyelt kérdés

Lakáseladás előtt állunk 5éven belül többért adjuk, mint vettük. Úgy tudom a különbözet után 15% szja-t kell fizetni, de a felújításra, értékmegőrzésre, illetékre fordított pénz leírható a különbözetből.

A lakás felújítására vásárolt anyagok számlái az én nevemre szólnak, de a lakcímem nem az eladni kívánt ingatlan. Így adóbevalláskor ezek az összegek is levonhatók?

2022. nov. 6. 10:53
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha te tulaj vagy akkor ok. És nézd majd meg, mert évente sávosan csökken az adó.
2022. nov. 6. 10:54
 2/10 A kérdező kommentje:
Igen tulaj vagyok, csak a számlákon nem az a cím szerepel, hanem a lakcímkártyán bejelentett.
2022. nov. 6. 12:31
 3/10 anonim ***** válasza:
Az nem baj.
2022. nov. 6. 13:13
 4/10 A kérdező kommentje:

Akkor játszunk el a gondolattal...ha a megvett dolgokat a lakcímem szerinti ingatlanra használom fel mint festék, járólap stb.

De felhasználom ezeket a számlákat az eladott ingatlannál az szja csökkentésére akkor mi a helyzet?

Elég érdekes.

2022. nov. 6. 18:21
 5/10 anonim ***** válasza:
Miért, ha a számlán más a cím, akkor nem tudod ugyanezt eljátszani, hogy máshol használod fel az anyagot?
2022. nov. 6. 18:50
 6/10 A kérdező kommentje:
Épp ezért nem értem...de ha a nav nyitva hagyja ezt a kiskaput akkor hát élünk vele. :)
2022. nov. 6. 20:34
 7/10 anonim ***** válasza:
69%

"Úgy tudom a különbözet után 15% szja-t kell fizetni"

Nem pontosan. A különbözet alapján megállapított adóköteles jövedelem után. Sávosan csökkenő az az összeg, amit adóköteles jövedelemnek kell tekinteni a megszerzést követő 5 éven belüli értékesítés esetén.

"de a felújításra, értékmegőrzésre, illetékre fordított pénz leírható a különbözetből."

Az értékesített ingatlanért kapott bevételből írhatod le az igazolt és elszámolható kiadásaidat. Ilyen az értéknövelő beruházás igazolt költsége is. Az, hogy megléptél egy tisztasági festést, nem számít értéknövelő beruházásnak. Az, hogy korszerűsítetted az ingatlan fűtését, már igen -> komfortfokozat növelés.

Mi számít (még) annak, amit a törvény enged elszámolni?

Az ingó, ingatlan szokásos piaci értékét növelő ráfordítás, azzal, hogy szokásos piaci értéket növelő ráfordításnak minősül az az igazolt kiadás is, amely ingatlan átruházása esetében az átruházást megelőző 24 hónapon belül és az átruházásról szóló szerződés szerinti bevételnek az 5 százalékát meghaladó mértékben az ingatlan állagmegóvása céljából történt.

Állagmegóvás! Tehát nem komfortfokozat emelés, ami a piaci értéket valóban növeli és alapból elszámolható, akármikor történt is, hanem állagmegóvás. Penészesedett a falad például, és valahogy sikerült szakemberrel megoldanod. Ez logikusan nem értéknövelő beruházás, hanem állagmegóvás. Ilyen esetekben nem árt fényképet készíteni az előtti és utána állapotról. Tudod egy NAV ellenőrzés úgy működik, hogy a NAV állít valamit, Neked kell az ellenkezőjét bizonygatnod, nem pedig fordítva.

Az, hogy felnyaltál tapétát az eredetileg festett falra, nem állagmegóvás... :)

"A lakás felújítására vásárolt anyagok számlái az én nevemre szólnak, de a lakcímem nem az eladni kívánt ingatlan. Így adóbevalláskor ezek az összegek is levonhatók?"

Természetesen igen, ha valóban az eladni kívánt ingatlan értéknövelő beruházása volt, vagy állagmegóvását szolgálta az utolsó 24 hónapban a fenti feltételek alapján.

2022. nov. 7. 04:50
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Így tisztasor.

Ugy tudom az illetéket is le lehet vonni a különbözetből. Jól tudom?

Egy 15milliós háznál elég sokat húz a 4%-os illeték.

2022. nov. 7. 21:27
 9/10 anonim ***** válasza:
Igen.
2022. nov. 7. 22:46
 10/10 anonim ***** válasza:

"Ugy tudom az illetéket is le lehet vonni "

Véleményem szerint azt a megfizetett illetéket vonhatod le belőle, amit az eladott ingatlan megszerzésekor fizettél utána.

De utána járok...

2022. nov. 8. 04:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!