Számvitelbol hogy vannak az "akasztófák?
Annyit tudok hogy 1-3 T +, K -
4 T - K+
8 T + K -
9 T - K +
Van még 2 számla amit nem tudtam leirni és nem találom a neten
Talán az 58.as szamla van az egyik, másikra nem emlékszem :(
Nem barát!
Ezen se szám se +/-
Kerestem...
1-től 9-ig megvan, kivéve az 5. (6. 7.) számlaosztály.
5. számlaosztály T oldalon növekszik, K oldalon csökken.
"5-ből több van nem 1"
Ennyi erővel mindegyikből több van, nem egy. Így áll össze a számlatükör.
1. számlaosztály:
- 11 Immateriális javak
- 12 Ingatnaok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok
- 13 Műszaki berendezések, gépek, járművek
2. számlaosztály:
- 21-22 Anyagok
- 23 Befejezetlen termelés és félkész termékek
Stb.
5. számlaosztályból egy van. Nincs több, ugyanúgy, ahogy a többi számlaosztályból sem. Az 5. számlaosztályban tartjuk nyilván a költségeket.
Vannak az anyagköltségek (51), az igénybevett szolgáltatások költsége (52), egyéb szolgáltatások költsége (53) bérköltség (54) személyi jellegű kifizetések (55) stb.
Ettől még az 5. számlaosztály (ami 5-ös számjeggyel kezdődik) a T oldalon fog növekedni, és a K oldalon csökkenni. Mindig.
A számlaosztályok lebontása nem borít fel semmit az alapok szabályainál.
Megtanulod, hogy melyik számlaosztály melyik oldalon növekszik, vagy csökken, és máris jobban fog menni a dolog.
Tehát minden gazdasági eseménynél lesz egy T és egy K oldal valamelyik számlaosztályban.
51-57 számla T (+) K (-)
58 számla fordítva T (-) K(+)
Erre lettem volna kíváncsi amit azóta megtaláltam
Ez kb. olyan, mint a 389. átvezetési számla. Miért könyvelem a csökkenő, K oldalára azt, hogy a bankkivonat alapján a bankszámlára befizettem egy összeget? Mert ezt a számlát, "technikai" számlaként kezelem.
Az 58. Aktívált saját teljesítmények értéke (befejezetlen termelés)számlával kapcsolatos csökkenést/növekedést rosszul értelmezed. Mindegy, hagylak, mert látom, ragaszkodsz hozzá. :)
#8nem én ragaszkodom hozzá.
Ezt tanították.
Te azt írtad az 5.szlaosztály T oldalon növekszik, K oldalon csökken mindig. Úgy látszik nem.
Lásd 58.szla
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!