Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » SOS?! A könyvelőmet nem tudom...

SOS?! A könyvelőmet nem tudom elérni!

Figyelt kérdés

Főállás mellett egyéni vállalkozó is vagyok.

Tanárként dolgozom, és mellette vagyok egyéni vállalkozó (kereskedelmi terület, átalányadózó).

Tanárként egy cég felkért egy kutatási tevékenységre az iskolások körében. Ez után fizetnének 22 ezer forintot. Ehhez kötnének velem egy megbízási szerződést, amit még a mai napon vissza kellene küldeni nekik. Azonban a könyvelőmet nem tudom elérni (állítólag nyaral).

Viszont a cég, azt mondta, hogy ezt a megbízási szerződést akkor kell kötni, ha magánember vagyok, ha vállalkozó, akkor másik szerződést kell kötnünk.

Megköthetem én ezt a megbízási szerződést magánszemélyként attól függetlenül, ha egyébként vállalkozó is vagyok? Nem szeretném, ha valahogy be kellene vennem ezt a bevételt a vállalkozásba, hiszen mint átalányadózó 90 %-os költséghányaddal számolok a kereskedelem miatt. Ezért a kis pénzért nem buknám ezt.

Ha igen, akkor ez a jövedelem az adóbevallásban mi lesz? Bérjövedelem, vagy önálló tevékenységből származó jövedelem?

2022. okt. 19. 11:55
 1/7 anonim ***** válasza:
1819
2022. okt. 19. 12:02
 2/7 anonim ***** válasza:
79%
Semmi nem tiltja azt, hogy egyéni vállalkozóként te magánszemélyként köss megbízási szerződést. Szóval nyugodtan megkötheted magánszemélyként, a vállalkozásodnak ehhez semmi köze.
2022. okt. 19. 12:13
 3/7 A kérdező kommentje:

#2 Köszönöm!

És ha jól gondolom, akkor ez önálló tevékenységből származó bevételnek fog minősülni?

Illetve a cégnek (kifizetőnek) adnom kell egy nyilatkozatot az adóelőleg megállapításához?

2022. okt. 19. 12:32
 4/7 anonim ***** válasza:
64%
Nem muszáj adnod nyilatkozatot. Ha nem adsz semmit, akkor automatikusan a 105-os költséghányadot kell figyelembe venniük.
2022. okt. 19. 12:34
 5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítséget!
2022. okt. 19. 12:38
 6/7 anonim ***** válasza:
105-ös az természetesen 10%-os akart lenni, csak nem nyomtam rendesen a shiftet :D
2022. okt. 19. 12:42
 7/7 A kérdező kommentje:

Igen, rájöttem! :)

Köszönöm!

2022. okt. 19. 13:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!