Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kézzel írt számviteli bizonyla...

Kézzel írt számviteli bizonylatból 2 példány kell?

Figyelt kérdés

Bérbeadtam egy lakást ami után ugye adózok és kelm adnom a bérleti díjról számviteli bizonylatot kézzel írt formában.

Na de, ebből 2 példány kell?

Mert ahol olvastam ezt, hogy hogy kell sehol sem említik, csak hogy nekem adnom kell ilyet a bérlőnek.

Na de ha engem ellenőriznek, ne adj isten a bérlő elhagyja ezeket akkor mivan? Ha én lefotózom ezeket az elég bizonyíték, hogy én adtam ilyet?

Vagy ez hogyan működik?

2022. okt. 15. 15:04
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Én mindig csak mailben küldöm a bérlőknek a számviteli bizonylatot, ami alapján utalnak."

Ezzel nincs baj. Gond akkor van, ha Neked van meg csak fénykép formájában az a bizonylat, ami alapján "lekönyveled" a nyilvántartásodba a gazdasági eseményt (bevétel).

Azt mindig eredeti bizonylat (számviteli bizonylat) alapján tesszük. A számviteli bizonylatnak vannak kötelező tartalmi elemei. Például kötelező feltüntetni rajta az adóazonosító jeled. Ha kiváltottál adószámot a tevékenységhez, (ingatlan bérbeadás esetén erre a magánszemély nem kötelezett, csak egy lehetőség) akkor nyilván az adószámodat tünteted fel rajta.

A könyvelés folyamán úgy kell eljárnod, hogy beazonosítható legyen a könyvelési tétel a bejegyzés alapjául szolgáló számviteli bizonylattal.

Erre is teljesen jó a bevételi pénztárbizonylat, ugyanis nyomdailag egyedileg sorszámozott minden lapja. Tehát ha helyesen és maradéktalanul kitöltik rajta, amit kell, akkor az megfelel a számviteli törvényben előírt számviteli bizonylatnak.

Az is előírás, hogy ha rontasz rajta valamit, akkor nem átfested, vagy kimaszálod, hanem EGY vonallal áthúzod azt, amit rontottál (látszania kell a hibás adatnak), javítod, majd a kézjegyeddel ellátod, hogy Te javítottad, nem valaki más.

Ha például a bevételi pénztárbizonylat kiállítását teljesen elrontottad, és másikat állítasz ki helyette, akkor a rontott példányt EGY vonallal áthúzod (látszódnia kell az eredeti adatnak), visszatűzöd a másik kettő példány mellé és a tömbben tárolod az adó elévülésének idejéig (bevallás évét követő 5. év utolsó napja).

Ezek a játékszabályok...

2022. okt. 16. 07:53
 12/16 anonim ***** válasza:
Nincs szó semmi fényképről vagy ilyesmiről. Elektronikusan kiállított bizonylat, amit pdf-ben küldök.
2022. okt. 16. 08:27
 13/16 anonim ***** válasza:
12 #: Aha. Így már oké...
2022. okt. 17. 16:35
 14/16 A kérdező kommentje:
Az baj, ha se az átvételi elismervényen se a bevételi pénztárbizonylaton nincsen olyan rublika hogy adóazonosító jele?
2022. okt. 17. 19:42
 15/16 anonim ***** válasza:

Az miért lenne baj? Ráírod "kézzel", akárhova...

Ezek a formanyomtatványok nem tudják lekövetni az 5 percenkénti szabályváltozásokat. A bevételi például egyébként sem pont erre az eseményre találódott ki, csak használható rá, elfogadott.

2022. okt. 18. 03:57
 16/16 anonim ***** válasza:

Szerintem az a fajta nyugta amit adhat magánszemély is, amire itt gondolnak sokan, az az ÁTVÉTELI ELISMERVÉNY NYUGTA néven van forgalomba amit megvehet magánszemély. Az elég szerintem tökéletesen:

[link]

Ezzel kp-s átvételt magánszemélyként mint hivatalos bizinylat, nyugodtan dokumentálhatod. Ha utalnak bankon esetleg, arra pedig a bankszámla kivonat a hivatalos.

2022. okt. 23. 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!