Kézzel írt számviteli bizonylatból 2 példány kell?
Bérbeadtam egy lakást ami után ugye adózok és kelm adnom a bérleti díjról számviteli bizonylatot kézzel írt formában.
Na de, ebből 2 példány kell?
Mert ahol olvastam ezt, hogy hogy kell sehol sem említik, csak hogy nekem adnom kell ilyet a bérlőnek.
Na de ha engem ellenőriznek, ne adj isten a bérlő elhagyja ezeket akkor mivan? Ha én lefotózom ezeket az elég bizonyíték, hogy én adtam ilyet?
Vagy ez hogyan működik?
"Én mindig csak mailben küldöm a bérlőknek a számviteli bizonylatot, ami alapján utalnak."
Ezzel nincs baj. Gond akkor van, ha Neked van meg csak fénykép formájában az a bizonylat, ami alapján "lekönyveled" a nyilvántartásodba a gazdasági eseményt (bevétel).
Azt mindig eredeti bizonylat (számviteli bizonylat) alapján tesszük. A számviteli bizonylatnak vannak kötelező tartalmi elemei. Például kötelező feltüntetni rajta az adóazonosító jeled. Ha kiváltottál adószámot a tevékenységhez, (ingatlan bérbeadás esetén erre a magánszemély nem kötelezett, csak egy lehetőség) akkor nyilván az adószámodat tünteted fel rajta.
A könyvelés folyamán úgy kell eljárnod, hogy beazonosítható legyen a könyvelési tétel a bejegyzés alapjául szolgáló számviteli bizonylattal.
Erre is teljesen jó a bevételi pénztárbizonylat, ugyanis nyomdailag egyedileg sorszámozott minden lapja. Tehát ha helyesen és maradéktalanul kitöltik rajta, amit kell, akkor az megfelel a számviteli törvényben előírt számviteli bizonylatnak.
Az is előírás, hogy ha rontasz rajta valamit, akkor nem átfested, vagy kimaszálod, hanem EGY vonallal áthúzod azt, amit rontottál (látszania kell a hibás adatnak), javítod, majd a kézjegyeddel ellátod, hogy Te javítottad, nem valaki más.
Ha például a bevételi pénztárbizonylat kiállítását teljesen elrontottad, és másikat állítasz ki helyette, akkor a rontott példányt EGY vonallal áthúzod (látszódnia kell az eredeti adatnak), visszatűzöd a másik kettő példány mellé és a tömbben tárolod az adó elévülésének idejéig (bevallás évét követő 5. év utolsó napja).
Ezek a játékszabályok...
Az miért lenne baj? Ráírod "kézzel", akárhova...
Ezek a formanyomtatványok nem tudják lekövetni az 5 percenkénti szabályváltozásokat. A bevételi például egyébként sem pont erre az eseményre találódott ki, csak használható rá, elfogadott.
Szerintem az a fajta nyugta amit adhat magánszemély is, amire itt gondolnak sokan, az az ÁTVÉTELI ELISMERVÉNY NYUGTA néven van forgalomba amit megvehet magánszemély. Az elég szerintem tökéletesen:
Ezzel kp-s átvételt magánszemélyként mint hivatalos bizinylat, nyugodtan dokumentálhatod. Ha utalnak bankon esetleg, arra pedig a bankszámla kivonat a hivatalos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!