Hogyan tudom ellenőrizni a havi bérszámfejtésem hibamentességét?
Köszi, én arra gondolok, hogy hány órát kell dolgozni egy hónapban és abban a hónapban én mennyit dolgoztam le papíron, mennyi van elszámolva, a pótlékok mennyisége megfelelő-e.
Ehhez össze kellene vetnem a beosztásomat a bérpapírommal.
pl. 8 napot voltam nappalos és 6 napot éjszakás a 23 munkanapos hónapban. Ha összevetem a papírokat, hogy tudom kiszámolni, hogy minden munkanapom, műszakpótlékom elszámolták-e?
Oké, ha valaki mást is érintene:
Meg kell számolni hány munkanapos a hónap.
Szeptember 22 napos, szorozva 8-al.
Éjszakai pótlék 50 százalékos, este tíztől reggel hatig.
Délutáni pótlék 20 százalékos, kettőtől hatig.
Tehát össze kell adni a délutáni és az éjszakai műszakokat is a beosztás szerint.
Ez a megoldás.
a 4/5 válasszal szemben, a "mezei" munkavállalóknak járó pótlékok:
"139. § (1) A bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg.
(2) * A bérpótlék számítási alapja - eltérő megállapodás hiányában - a munkavállaló egy órára járó alapbére.
(3) * A bérpótlék számítási alapjának meghatározásakor a havi alapbér összegét - a 136. § (3) bekezdéstől eltérően -
a) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával,
b) rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a százhetvennégy óra arányos részével
kell osztani.
141. § * (1) A munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár.
továbbá:
"142. § A munkavállalónak - a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve - éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár."
Tehát egy egyszerű munkavállalónál a hónap munkaóráitól függetlenül 174-gyel osztanak
Az éjszakai pótlék (18 és reggel 6 között) -veled ellentétben-
nem 50%, hanem 15%,
rendszeresen (hónapon belül) változó beosztásnál is csak 30% (műszakpótlék)
Délutáni pótlék nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!