A Shell profitérdekből nem akarja megfelelően értelmezni az üzemanyagár rendeletet? Üzletszerű csalás vagy idióta törvénykezés? Mik a ti tapasztalataitok, mit gondoltok erről?
Egyedül a Shell kutaknál ütközök folyamatosan abba a problémába, hogy a magántulajdonú autóm tankolásakor számlakérés esetén piaci árat akarnak velem fizettetni, holott az ár a rendelet értelmében az üzemeltető (magán/nem magán) személyétől függ, nem a nyugta vagy számla kéréstől.
A Shelles alkalmazottak vezetői utasításra hivatkoznak, ami szerint ha számlát kér valaki akkor piaci árat fizettetnek vele (törvényellenesen). Általában kb. 20-30 percig tart, még az alkalmazottak rám unnak és hajlandóak számlát adni.
Az alaphelyzet szerint van egy vállalkozásom Szlovákiában aminek bérbe adtam a saját tulajdonú autómat, a cég bérleti díjat ill. az üzleti utakra tankolt üzemanyagot fizeti. Az autó az én tulajdonom, a többi költséget is én fizetem (szerviz, gumik stbstb.)
A Magyar Közlöny 29. számában megjelent 278/2022. (VII.30.) Korm. rendelet szerint:
1. paragrafus
„(1a) Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt a) külföldi rendszámú jármű,
b) a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes
személy által üzemeltetett jármű vagy
c) nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű
üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.”
Ez volna rendelet szövege, a fordított megfogalmazás ellenére világosan érthető, hogy "a forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű" esetén adható piaci áron az üzemanyag, a rendelet nem tér ki a számla kérdésre, nem sem teszi kötelezővé, sem nem tiltja, hiszen a nyugta/számlaadási kötelezettséget másik törvény írja elő. Tehát sehol nem szerepel az, hogy számla kérése esetén piaci árat kellene fizetni. Ennek a történetnek az ellenpéldája amikor valaki bérelt autóba tankol piaci áron, hiszen a forgalmi szerinti üzemeltetője az autónak a bérbeadó cég, aki elfogyasztja az üzemanyagot pedig ugyanúgy magánszemély.
Nyilván nem egy nagy tömegekre vonatkozó probléma azonban a Shell ezzel a hozzá- állásával több gond is van. Tulajdonképpen csalást követnek el gazdasági érdekből és az alkalmazottaikat is erre kvázi kötelezik. Legjobban igazából az alkalmazottakkal folyamatosan felmerülő nézeteltérés zavar a leginkább, a Shell csalási kísérlete mindig az ügyfélen és a pénztároson csattan.
Tekintve, hogy többször is előfordultak már ezek a kellemetlen esetek hol tudnák vizsgálatot kezdeményezni a cég ezen gyakorlata ellen? Rendőrség üzletszerű csalás miatt? Rendeletek be nem tartását ki hivatott szankcionálni?
Feltett szándékom valamely hatóság figyelmét felhívni erre a magatartásra, mivel nem vagyok hajlandó szerencsétlen pénztárosokkal folyton vitázni azért, mert a Shell törvényt szeretne alkotni a betartása helyett, profit érdekből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!