Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » NAV felé kell bármit fizetni/j...

NAV felé kell bármit fizetni/jelenteni vagy lehet bármi gond belőle hogy ha a testvérem külföldről az én magyar számlámra utal pénzt?

Figyelt kérdés
Testvérem külföldről utal pénzt az édesanyánknak Wise.com oldalon keresztül (euro forintra váltás) az én számlámra, amit aztán oda is adok neki. NAV ebbe beleköthet bármi módon vagy esetleg kell valamit tennem hogy minden rendben legyen?
2022. aug. 23. 18:38
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Ha magánszemély utal magánszemélynek, akkor semmi teendő nincs.
2022. aug. 23. 18:40
 2/2 anonim ***** válasza:

Nem foglalkoznak ilyesmivel.

Ez kb. olyan, mintha otthon adnék a gyerekemnek, anyámnak, testvéremnek készpénzt, hogy költse el.

Annak nincs nyoma, ennek van.

Adójogilag ez ajándéknak minősül, ha nem kér érte cserébe semmit a testvéred, és nem is kell neki visszafizetni az utalt összegeket.

Magánszemélyek között az ajándékozás SZJA mentes. Illetékfizetési kötelezettség (ajándékozási illeték) szóba jöhetne, ha ez nem egyenesági rokonok között történne. Igaz, hogy a testvér nem egyenesági rokon, de pár éve belevették őket is az illetékmentesek közé. Viszont gyermek-szülő egyenesági rokon.

A jelentési kötelezettség már szerintem nem ennyire egyszerű, mert megajándékozottanként 150 ezer forint érték felett 30 napon belül be kellene jelenteni a NAV-nak még akkor is, ha nincs illetékfizetési kötelezettség. Ilyesmire emlékszem. A megajándékozottnak van bejelentési kötelezettsége, tehát annak, aki kapja az "ajándékot". Hogy ez készpénzre is vonatkozik-e, azt hirtelen nem tudom.

Én mondjuk nem foglalkoznék vele...

2022. aug. 24. 04:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!