NAV felé kell bármit fizetni/jelenteni vagy lehet bármi gond belőle hogy ha a testvérem külföldről az én magyar számlámra utal pénzt?
Nem foglalkoznak ilyesmivel.
Ez kb. olyan, mintha otthon adnék a gyerekemnek, anyámnak, testvéremnek készpénzt, hogy költse el.
Annak nincs nyoma, ennek van.
Adójogilag ez ajándéknak minősül, ha nem kér érte cserébe semmit a testvéred, és nem is kell neki visszafizetni az utalt összegeket.
Magánszemélyek között az ajándékozás SZJA mentes. Illetékfizetési kötelezettség (ajándékozási illeték) szóba jöhetne, ha ez nem egyenesági rokonok között történne. Igaz, hogy a testvér nem egyenesági rokon, de pár éve belevették őket is az illetékmentesek közé. Viszont gyermek-szülő egyenesági rokon.
A jelentési kötelezettség már szerintem nem ennyire egyszerű, mert megajándékozottanként 150 ezer forint érték felett 30 napon belül be kellene jelenteni a NAV-nak még akkor is, ha nincs illetékfizetési kötelezettség. Ilyesmire emlékszem. A megajándékozottnak van bejelentési kötelezettsége, tehát annak, aki kapja az "ajándékot". Hogy ez készpénzre is vonatkozik-e, azt hirtelen nem tudom.
Én mondjuk nem foglalkoznék vele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!