Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan tudom a NAV részére...

Hogyan tudom a NAV részére "elküldeni" a táppénzes papírjaimat ?

Figyelt kérdés
Sajnos elhunyt a könyvelőm és még nem találtam mást, de közben meg már 2 hónapja betegállományban vagyok. Valahogy le kell ezt adni a NAV-nak, gondolom, de nem tudom hogyan. Ügyfélkapum van, az gondolom segít a dolgon, vagy személyesen menjek be a hivatalba ?
2022. aug. 23. 14:38
1 2
 11/15 Nemzeti konzervatív ***** válasza:
60%
A táppénzes papírt a kormányhivatalnak kell beküldeni, mert ők utalják a táppénzed. A bevallásban csak jelezni kell hogy táppénzen vagy, a NAV úgy is automatikusan látja a kormányhivatal adatközlése alapján.
2022. aug. 23. 16:33
 12/15 NTBS ***** válasza:
Kormányhivatalnak kell elküldeni.
2022. aug. 23. 16:42
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Keresőképtelen ellátást a kormányhivatalban található NEAK (nemzeti egészségbiztosítási alapkezelő), mint ellátást folyósító szervezet fogja fizetni/utalni. Nyilván ezt előtte a megfelelő nyomtatványok kitöltésével, valamint a táppénzes papír mellékletként történő csatolásával kérvényezni kell, tehát be kell hozzájuk nyújtani. Az alapján fogják kiszámolni, hogy mennyi az ellátásod összege, majd utalják részedre.

Ami a NAV-ra tartozik, az a bevallás a megszerzett bevételekről/jövedelmekről, amelyben a táppénzes időszak is fel lesz tüntetve. A kifizetett keresőképtelen ellátásról a folyósító szerv (egészségpénztár) fog adatot szolgáltatni a NAV-nak. Tehát táppénzes papírt a NAV nem vár senkitől, nem neki kell benyújtanod az orvosi igazolást a keresőképtelen állományról.

2022. aug. 23. 16:45
 14/15 A kérdező kommentje:
A havi bevallások még elkészültek erre az időszakra, csak nem voltam közben könyvelőnél és csak most értesültem a haláláról. Akkor ezek szerint csak a kormányhivatalhoz kell bemennem. Előtte betelefonálok, hogy mit mondanak.
2022. aug. 23. 16:50
 15/15 anonim ***** válasza:
Nem kell bemenned, elektronikusan kell benyújtani a korábban írt nyomtatványon.
2022. aug. 23. 17:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!