Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Elküldhetnek a munkahelyről...

Elküldhetnek a munkahelyről ha sokat hiányzok betegség miatt?

Figyelt kérdés

Egyedül nevelem a kislányom, emiatt eleve úgy vettek fel dolgozni hogy fél 8-tól 16:00ig van a munkaidőm,viszont a kislányom sokszor beteg, és én is, így már elég sokat hiányoztam, voltam vele is itthon és saját jogon is. Viszont most kiderült hogy sürgősen le kell szedetnem két hét múlva egy 5cm-es anyajegyet, így valószínűleg emiatt (nem tudom mennyi ideig) megint nem tudok dolgozni. (Gyárban vagyok termelésen, néha 13kg is emelünk).

Lehet ebből problémám a munkahelyen? Hivatalosan mennyit lehet hiányozni?

2022. aug. 21. 18:50
 1/10 anonim ***** válasza:
85%

Nincs ilyen hogy mennyit lehet hiányozni.

Olyan van hogy a főnököd nem nézi jó szemmel hogy egy évben 20 hetet nem dolgozol tök mindegy mi a bajod, mert nagyon jól tudjuk hogy a háziorvos felveszi táppénzre azt is akinek semmi baja sincs csak nyűg neki a munka.

Nálunk egy srác fél év alatt hiányzott vagy 5 részletben 2 hónapot... megköszönték neki a részvételt.

2022. aug. 21. 19:00
 2/10 anonim ***** válasza:
26%

Van választásod? Ha le kell vetetni, akkor le kell vetetni, ez van.

Inkább arra kellett volna figyelni, hogy nem kellene minden náthával táppénzre vonulni eddig. Gyerekre is vigyázhat nagymama, ha van. De a gyerekeket se kell minden tüsszentéssel orvoshoz vinni. Az enyémek csak akkor maradnak otthon, ha lázasan vagy hánynak/fosnak. Én meg az elmúlt 10 évben 4 napot voltam táppénzen egy hasi műtét után.

Amúgy nincs rá szabály, a munkáltató belátásától függ.

2022. aug. 21. 19:09
 3/10 anonim ***** válasza:
75%
Nincs olyan hogy mennyit lehet. Ha szerződéses vagy akkor majd nem hosszabbítanak, ha véglegesítve vagy akkor meg az első adandó alkalommal kivágnak.
2022. aug. 21. 19:14
 4/10 A kérdező kommentje:

Sokat volt itthon a 80 éves nagymamámmal is a kislányom, és természetesen nem minden apróság miatt maradt itthon. A covid miatt már egy köhögés, orrfolyás miatt is telefonáltak hogy menjek a gyerekért, karanténba is volt a csoportjuk. Csak mivel a mamám 80 éves ő is jár vizsgálatokra és nem mindig van itthon. Az én szüleim dolgoznak,de volt hogy ők vettek ki szabit miattunk. Ha volt megoldás rá nem maradtam itthon.

Az meg sem fordult a fejemben hogy ne menjek el leszedetni az anyajegyet, csak gondoltam felteszem itt a kérdésem, hátha volt valaki ilyen helyzetben és le tudja írni a tapasztalatait vagy esetleg ha van erre valamilyen törvény.

Az én főnököm elég rendes, bízom benne hogy nem lesz semmi gond.

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2022. aug. 21. 19:24
 5/10 anonim ***** válasza:
77%

Akkor ezt az oviban, bölcsiben is megmondod?

Nekem csak azért folyton kioffolták, hogy köhögött. Semmi más baja nem volt, csak köhögés nátha után hetekig, és állandóan mondták, hogy ne hozzam.

Sajnos ez főleg a covid óta így megy, ha nincs hova vinni mit csinálsz?

A nagymama vigyáz rá meg manapság marha ritka, nekem sincs nagymama aki vigyázna rá.

2022. aug. 21. 20:05
 6/10 anonim ***** válasza:
86%

5: igen, megmondtam, hogy a köhintés nem betegség. A vizes orrfolyás se. És ebben a bölcsiben/oviban is egyetértenek. Ha azonnal otthon tartanám, amint egyet köhint, akkor egy napot nem lenne intézményben.

Amúgy ha tényleg gyakorlati tapasztalat érdekel, én csoportvezetőként ilyenért nem rúgnék ki senkit. Főleg, ha látom rajta az igyekezetet, hogy próbálja minimalizálni. Nem kell mindenkinek olyan maximalistának lennie, mint nekem.

2022. aug. 21. 20:21
 7/10 anonim ***** válasza:
89%
Nekem azt mondták tudják jól hogy hogy van, de covid óta ez a szabály, sajnálkoztak. Volt hogy felhívtak napközben, hogy köhög, menjek érte mielőbb. Sajnos mit tudsz csinálni? Mész..
2022. aug. 21. 20:25
 8/10 anonim ***** válasza:
89%

Anyajegy leszedetés után simán mehetsz dolgozni, semmi az egész.

Egyébként az a kérdés, hogy ez multi, vagy magyar kisvállalkozó.

Multinál ilyenért nem rúgnak ki, a HR betegesen retteg a munkaügyi perektől. Max. ha a főnököd kiakad rád, akkor elkezd majd cseszegetni, hogy magadtól felmondj. Kis magyar vállalkozó simán kirak, őt nem érdekli, hogyha perelsz. Amúgy ha van esze nyilván úgy papírozza le, hogy ne legyen megtámadható, és nem fogja azt mondani, hogy azért tesz ki, mert sokat hiányoztál.

Anyukám pl. varrodában dolgozott. Meg voltak vele elégedve, és azt mondták előléptetik minőségellenőrnek. Beteg lett a húgom, 2 hetet otthon volt. Amikor visszament, nem léptették elő, hanem megkapta az egyetlen varrógépet, amivel nem lehetett dolgozni. Teljesítménybért kapott. Szerinted? Fel is mondott magától.

2022. aug. 21. 23:59
 9/10 anonim ***** válasza:
18%

Hivatalosan nem rughat ki mert beteg vagy. Az nem lehet ok a felmondasra. Nem vagy probaidon igy csak kulonlegesen indokolt esetben rughatnak ki. Az nem az hogy sokat vagy beteg. De persze talalhat mas indokot, ha az megalapozott akkor nem tudsz mit tenni.

Szoval nem kell paraznod, nem lehet konnyen kirugni embereket ha nincs probaidon. En azt javaslom, azokban az idokben amikor ott vagy mutasd meg a fonoknek hogy lehet rad szamitani extran is.

2022. aug. 22. 07:07
 10/10 anonim ***** válasza:
75%
Anyajegy leszedés után tudsz menni dolgozni, nem ok a táppénzre. Én délután 4-kor eljöttem a munkahelyemről, délután 6-kor leszedék, másnap mentem dolgozni. A karomon volt, első nap még vettem be fájdalom csillapítót és magasra nem tudtam emelni a karom, 2 nap múlva már nem éreztem semmit, varratszedésre szintén munkaidőn kívül mentem.
2022. szept. 2. 18:53

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!