25 év alatti adószámos magánszemély vagyok. Kell bármiféle adóelőleget fizetnem?
Májusban 210, júliusban 40 ezer forint bevételem volt. Még sosem volt ennyi, és ahogy jobban utánanéztem, akkor olvastam a bizonyos összeg feletti adóelőlegről.
Ha mégis kell, még mit tudok tenni és milyen szankcióra számíthatok?
"Májusban 210, júliusban 40 ezer forint bevételem volt. Még sosem volt ennyi, és ahogy jobban utánanéztem, akkor olvastam a bizonyos összeg feletti adóelőlegről.
Ha mégis kell, még mit tudok tenni és milyen szankcióra számíthatok?"
Az adóköteles jövedelem után kell megfizetni az SZJA előleget negyedévente. Tehát nem feltétlenül a bevételed után. A bevétellel szemben elszámolhatóak a tevékenységgel szorosan összefüggő kiadások/költségek, amit hitelt érdemlően igazolni tudsz (nevedre szóló számla stb.). A különbség lesz adóköteles.
Mivel adószámos magánszemélyként csak év végén kell adóbevallást készíteni, ezért nem igen fogják észrevenni, hogy év közben nem fizettél előleget pedig kellett volna. Utólag pótold, ennyi.
Jelenleg a június végéig elért bevételed/jövedelmed utáni SZJA előleg esedékessége járt már le. Tehát a májusban elért 210 ezerrel kell foglalkoznod. A júliusi még nem esedékes, az majd október 12-ig lesz az.
Vagy ha nem akarod magadra felhívni a figyelmet, akkor a következő negyedévessel együtt majd befizeted az elmaradt I.-II. negyedévben keletkezettet is.
Szankció? Késedelmi pótlék. De mivel egy NAV ellenőrzés nélkül követhetetlen az adószámos magánszemély kötelezettségének teljesítése, ezért még késedelmi pótlékra sem kell számítanod. Viszont az SZJA bevallásban fel kell majd tüntetni, hogy negyedévente mennyi lett volna az az összeg, amit meg kellett volna fizetned. Lehet, hogy pár évtized múlva már fogja tudni logikusan követni a NAV is az informatikájával ezeket a dolgokat, jelenleg úgy néz ki, hogy ott még nem tart. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!