2258 bevallásban mi a jogviszony sorszáma?
2-es, nem 08-as, hanem 58-as bevallásról beszél a kérdező
A jogviszony sorszáma 1-es, ha nem változtattad a kezdeteted óta. Ha pl. főállású ev.-ből másodállású leszel mert mondjuk úgy gondolod, hogy el helyezkednél alkalmazottként (akármi okból, nem elég a vállalkozói bevétel már, stb.) akkor a jogviszony sorszáma 2-es lesz a végén, ha esetleg újból főállású leszel egy idő múlva akkor 3-as. Ez a sorszám a jogviszonyt egyedileg azonosítja (amúgy értelme én személy szerint nem tudom hogy mi ennek a sorszámozásnak, soha nem láttam értemét, a bérügy tanfolyamon se kaptam rá gyakorlati választ konkrétan mikor megkérdeztem hogy a járulékbevallásnál ennek mi a gyakorlati jelentősége vagy hol nézik tul.képp)
amúgy a kitöltési útmutató is valami hasonló elvet ír le:
"A jogviszony sorszámának minden esetben egyedinek kell lennie.
Például abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó 2022. január 1. és 15. között főfoglalkozásúnak minősül, január 16. és 31. között pedig heti 36 órát elérő munkaviszony mellett folytatja egyéni vállalkozói tevékenységét, majd február 1. és december 31. között ismét főfoglalkozású, akkor az alkalmazás minősége mezőt a következők szerint kell kitölteni.
A foglalkoztatás minősége/jogviszony sorszáma: 21/01, 26/02, 21/03."
Átalányadós vagy? Vagy leszel? Akkor göngyölíteni kell éves szinten, és ADDIG nem kell SZJA-előleget befizetni, míg a számított SZJA-d nem éri el az 1 millió 200-at
Amúgy ha nem értesz hozzá nagyon, nem kellene inkább könyvelő?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!