Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Örökösödési illeték. Miből?

Örökösödési illeték. Miből?

Figyelt kérdés

24 éves vagyok, örököltem egy házat a nagymamám után, 2010 májusában. Apukám évekkel ezelőtt meghalt, ezért örököltem én. 600.000 Ft. örökösödési illetéket kéne most befizetnem, de miből? 60-70e Ft.-ot keresek havonta. Ha meg eladom a házat 5 éven belül, akkor 25%-os adót kell befizetnem. Max két éves részletet adnak a 600.000-re, de az sem kamatmentes, a havi törlesztő 30-35e lenne. Azt sem tudnám fizetni. Szóval adjam el, fizessem be a 600e Ft.-ot, plusz még adózzak is 25%-ot?

Nincs mit tenni? Ez így gusztustalan...

2010. szept. 22. 13:20
 1/4 anonim ***** válasza:
Ezt nem most törölték el? Nézz utána, mert mintha ezt hallottam volna.
2010. szept. 22. 13:27
 2/4 A kérdező kommentje:
Most igen, de én előtte örököltem. Visszamenőlegesen meg nem érvényes a dolog. Az egészben az a legborzasztóbb, hogy nem is én örököltem volna, hanem apukám, de ő meg már nem él. Persze utána nem örököltem semmit.
2010. szept. 22. 13:53
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem próbáltál méltányossági alapon illeték törlést, vagy csökkentést kérni? Volt ismerősöm aki lakásvásárláskor kért illeték törlést, mert kevés a jövedelme, és elengedték neki.
2010. szept. 22. 19:39
 4/4 anonim ***** válasza:

Kérj méltányosságból illeték csökkentést, vagy illeték elengedést.

Ha ez nem jön össze, akkor vehetsz fel 600.000Ft személyi kölcsönt (persze, ha bejelentett a munkád), de vehetsz fel jelzálog hitelt is a házra, ami az ilyen kis összegnél nem mindig éri meg az egyéb költségek miatt, de érdemes kiszámolni, melyikkel jársz jobban.

A házat ki is adhatod, még akár viszonylag alacsony lakbérért is, amiből ki tudod fizetni a hitel részleteit, de még így is jobban jársz, mintha most elkótyavetyélnéd az illeték miatt.

Hitel ügyben tudok segíteni, de ha sikerül kialkudni az Illetékhivatalban az elengedést, egyértelműen azzal járnál a legjobban.

Egy hiteltanácsadó

2010. szept. 27. 21:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!