Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Átalányadózó egyéni vállalkozó...

Átalányadózó egyéni vállalkozó adózása?

Figyelt kérdés

Ha egy egyéni vállalkozó az átalányadózást választotta, akkor hogy van a többi (nem vállalkozóként folytatott) tevékenységéből származó bevételének az adózása?

Egyéni vállalkozóként kizárólag kereskedelmi tevékenységet folytatok. Így 90%-os költséghányadot alkalmazok, a jövedelmem a bevétel 10 %-a.

De mi van akkor, ha mint magánember a saját tulajdonomban álló ingatlant hosszú távra bérbe adom valakinek?

Jól gondolom, hogy ez nem befolyásolja azt (hiába nem kereskedelmi tevékenység), hogy a vállalkozásból 10 %-ot tekintsek jövedelemnek, illetve erre a bérbeadásra tudom választani azt, hogy a tényleges költségeimet elszámoljam a bevételemmel szemben?

2022. máj. 27. 11:41
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Két lehetőséged van:

1. Azt külön szerepelteted az adóbevallásban magánszemélyként, 10% költséghányad, vagy tételes költség elszámolás mellett.

2. Felveszed az ingatlan bérbeadást és a vállalkozás alatti bevételekben fut az is.

Nekem külön van a kettő.

2022. máj. 27. 12:01
 2/5 anonim ***** válasza:
Jobb is ha külön van, különben bukta a 90%-os költséghányad.
2022. máj. 27. 12:21
 3/5 anonim ***** válasza:
Külön jobban megéri
2022. máj. 27. 13:18
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem feltétlen csak külön éri meg. Nekem több ingatlanom van, van amelyiket a vállalkozás ad bérbe, van amit magánszemélyként adok ki.

Áfa, költségek, adóalap miatt nem mindegy.

2022. máj. 27. 13:23
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hasznos válaszokat!

#4 Persze, lehet, hogy van akinek amúgy jobban megéri, de a többiek kifejezetten nekem válaszoltak.

Nálam azért nem érné meg, mert, ha mint vállalkozó adnám ki az ingatlanomat, akkor azt is fel kellene vennem mint tevékenységi kört, és akkor buknám a teljes árbevételemmel szemben érvényesíthető 90 %-os költséghányadot, mivel azt kizárólag kereskedelmi tevékenység végzésekor lehet használni.

2022. máj. 27. 16:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!