Az emberek befizetik az SZJA-t?
Nyugat-Európában nőttem fel, ott kezdtem el dolgozni, jelenleg Magyarországon élek és dolgozok. Felmerült bennem most az adóbevallás kapcsán, hogy azok a magyarok, akik napról napra élnek, befizetik az SZJA-t a valóságban? Csak mert nem tudom elképzelni, hogy valaki most hirtelen elővág kétszáz ezer Forintot, vagy csak én gondolkozom rosszul?
Köszönöm a válaszokat, tapasztalatokat!
24f
Magyarországon az adózók kb. 90 %-a előleg formájában már év közben fizet SZJA-t. A munkáltató/kifizető ezt kötelező jelleggel levonja a számfejtett bérből/ellátásból. A véglegesen kimutatott SZJA összege és az év közben levont/megfizetett SZJA előlegek közötti különbözetet kell utólag még befizetni, ha pozitív összeg jön ki. Ha negatív, akkor vissza lehet igényelni a "túlfizetést".
Azok pedig, akiknek nem munkáltatótól/kifizetőtől származik bevétele/jövedelme, általában szintén adóelőleget fizetnek az államnak úgy, hogy maguk határozzák meg a jogszabálynak megfelelően az előleg összegét és havonta/negyedévente befizetik az államnak.
A különbözetet pedig szintén év végén a bevallással együtt rendezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!