Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ingatlan utáni adó, nem...

Ingatlan utáni adó, nem vagyok képben, ha mondjuk 2 éve vettem egy ingatlant és holnap eladó, mennyit kell adózni a különbözet után?

Figyelt kérdés

Mondjuk 2 éve vettem 100 forintért és holnap eladó ezerért, akkor a 900-ból kell adót fizetni?

Ugyanez 5 év után hogyan alakul?

Pl. 6 éve vettem 100 forintért és holnap eladom ezer forintért.

Ebben az esetben, 5 év után is kell adózni?

#ingatlan eladás adó
2022. máj. 16. 16:03
 1/8 A kérdező kommentje:

Tehát ha ELADOM.

Mondjuk 2 éve vettem 100 forintért és holnap ELADOM ezerért, akkor a 900-ból kell adót fizetni?

2022. máj. 16. 16:04
 2/8 anonim ***** válasza:
2022. máj. 16. 16:09
 3/8 anonim ***** válasza:
2022. máj. 16. 16:10
 4/8 anonim ***** válasza:
ha ráguglizol, hogy ingatlan eladás adózás, azonnal kidobja a megfelelő táblázatot.
2022. máj. 16. 16:33
 5/8 A kérdező kommentje:

4 félek hogy nehogy félreértsek valamit, ezért kérdeztem itt "szájbarágósan"

Nyilván rá tudok keresni de pont azt nem akartam.

Bíztam benne hogy hozzáértő személy segít, hogy biztos legyek.

2022. máj. 16. 16:36
 6/8 anonim ***** válasza:
Nem lehet felreerteni. Le van írva, h degresszíven hogyan csökken az adóalap mérteke.
2022. máj. 16. 17:28
 7/8 anonim ***** válasza:
5 ev után már nem kell! Ket evcután viszont igen.
2022. máj. 16. 17:29
 8/8 anonim ***** válasza:

Mint hozzáértő személy mondom, hogy nem pontosan így van.

Az értékesítés után kapott bevétellel szemben elszámolhatod az ingatlan megszerzésére fordított, és hitelt érdemlően igazolt kiadásaidat.

Ilyen például a megszerzéskori érték (amennyiért annak idején hozzájutottál), és egyéb költségek, mint ügyvéd díja, megfizetett vagyonszerzési illeték, földhivatali díjak, értéknövelő beruházás költsége stb.

Példa:

100 forintért vásároltad az ingatlant 2020-ban. Fizettél az ügyvédnek 20 forintot a szerződés megkötéséért, befizetted a NAV-nak az illetéket, ami 30 forint volt, és bevezetted az ingatlanba 6 forintért a vizet. Ezeket a költségeket igazolni is tudod (számla, szerződés, befizetési csekk, határozat, végzés stb.). 2022-ben eladod az ingatlant 900 forintért.

Ebből a bevételből levonhatod a megszerzésre fordított 100 forintodat, az ügyvédnek kifizetett 20 forintot, az illetékként megfizetett 30 forintot, a vízbekötésért fizetett 6 forintot. Így az adózatlan jövedelmed (hasznod) 744 forint lesz. Mivel a szerzés évét követő 2. évben adtad el az ingatlant, ezért ennek a 744 forintnak a 90 %-a lesz adóköteles -> 670 forint. Ez után kell megfizetned a 15 % SZJA-t -> 101 forintot.

Ha ugyanezekkel a számokkal, de a szerzés évét követő 4. évben adnád el az ingatlant, akkor a 744 forintnak csak 30 %-a lenne adóköteles -> 223 forint. Adója 15 % -> 33 forint lenne.

Ha az ingatlan szerzését követő 5. és további években értékesíted az ingatlant, akkor már nem kell SZJA-val foglalkoznod, bevallásban sem kell vele kapcsolatban semmit feltüntetni még akkor sem, ha a 100 forintért szerzett ingatlanod 400 ezer forintért adnád el.

2022. máj. 16. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!