Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha befizettem a "124 Egészségb...

Kal-el kérdése:

Ha befizettem a "124 Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek" adónemen található tartozásaim, akkor ezután már érvényes TB jogosultsággal rendelkezem?

Figyelt kérdés
Ma voltam fogorvosnál és elég gorombán tájékoztatott arról, hogy nincs érvényes biztosításom. Miután utána jártam a dolognak és megtaláltam a tartozást, befizettem. Ez most azt jelenti hogy akkor már érvényes a biztosításom, vagy még egyéb lépéseket is meg kell tennem?

2022. máj. 10. 16:39
 1/6 anonim ***** válasza:
Pár nap, és vissza aktiválják, míg átfut hozzájuk a fizetés, és ők is értesítik az egészségbiztosítót róla (amúgy megnézted a 124-es meg a 408-as adónemet is? Mert mindkettő fontos, a 124-es a 2020. július 1. előtti időszak tb-számlája, a 408-as a 2020. július 1. utáni)
2022. máj. 10. 17:28
 2/6 anonim ***** válasza:

A 408-as adónemen 6 havi járuléknak megfelelő összegű hátralék vált ki olyan hátrányt, hogy érvénytelenítik a TAJ-számodat (pirosként jelez az orvosnál).

Ez az új szabály 2020. július 01-jétől van. Az előtte felhalmozott és még a 124. adónemen nyilvántartott akármekkora összegű tartozás után ilyen "szankció" nincs. Ebben az esetben csak tájékoztat a doki, hogy "rendezetlen" az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságod.

Ha csak a 124. adónemen volt tartozásod és azt rendezted, akkor pár nap után már az orvosnál sem jelez be az informatikai rendszer.

2022. máj. 10. 17:49
 3/6 anonim ***** válasza:

"...vált ki olyan hátrányt, hogy érvénytelenítik a TAJ-számodat (pirosként jelez az orvosnál)."

Ez 2020. július 01-jétől fizetős orvosi ellátást jelent már.

2022. máj. 10. 17:50
 4/6 A kérdező kommentje:
1. válaszoló, az ebev rendszerben néztem meg és ott nem jelzett 408-as adónemre tartozást, akkor ezek alapján rendben vagyok?
2022. máj. 10. 18:09
 5/6 A kérdező kommentje:
2. válaszoló, a [link] oldalán megnéztem és azt írja, hogy : A megadott TAJ szám létezik a rendszerben és érvényes
2022. máj. 10. 18:13
 6/6 anonim ***** válasza:
Akkor nem is volt tartozásod a 408. adónemen. A 124. adónemen lévőt pedig befizetted, így nagy valószínűséggel rendben lesz minden a dokinál.
2022. máj. 11. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!