Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha befektetési aranyat veszek,...

Ha befektetési aranyat veszek, és ennek van nyoma, kell adóznom valamit? Vagy akkor kell ha eladom?

Figyelt kérdés

Lehet hülye kérdés. Eladtam ingatlant. Nem kell adóznom, mert 5 évnél régebben szereztem

Ebből aranyat akarok venni, fizikai formában. Valamit kell majd adóznom? Vagy majd csak akkor ha eladom és nyertem rajta?

2022. ápr. 8. 09:01
 1/1 b1812567 ***** válasza:
100%

Magánszemélyként, elvileg a vétel-eladás nyeresége (ha van) után kellene adóznod, de erre bizonyos határig adómentesség van.

[link]

Mindenképp meg kell őrizni a számlát/szerződést a vásárlásról.

Jó hír, hogy sem áfa, sem vám nincs a befektetési aranyra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szabadon veheted-adhatod, akár külföldön is. Szóval ha mondjuk Svájcban jársz épp, ott is vehetsz (adhatsz el) aranyat ha úgy esik jól.

Ha a nyereséget elfelejtenéd bevallani, leadózni, akkor 5 éven belül zaklathat vele a NAV. Szóval nehogy elfelejtsd!

2022. ápr. 8. 09:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!