Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi dolgom van az adóbevallással?

Mi dolgom van az adóbevallással?

Figyelt kérdés
Nos első munkahelyem, 19 éves vagyok és a munkáltató mondta hogy ők megcsinálják az adbevallásomat ha kérem, és nyílván kértem is. Nos az lenne a kérdésem hogy ma megkaptam a 21m30 tervezetet a munkáltatómtól amiben fel van tüntetve a tavalyi adataim, és nem tudom hogy most amit kaptam ügyfélkapun üzenetet hogy fogadjam el az adóbevallást azzal mit kell csinálnom? Csak szimplán összehasonlítom és ha nincs eltérés elfogadom?
2022. márc. 9. 23:34
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem kell csinálnod semmit, ha csak onnét volt jövedelmed.
2022. márc. 10. 00:19
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha csak az az 1 jövedelmed volt, akkor ellenőrződ, összeveted a cégtől kapott adópapírokkal és ha stimmel, akkor elfogadod.

(ha csak az az 1 jövedelmed volt, és az legális is volt, akkor stimmelni fog)

2022. márc. 10. 00:57
 3/5 anonim ***** válasza:

Hű, de jó fejek...

Az M30-at január 31-ig kellett volna megkapnod, és ez nem bevallás.

2022. márc. 10. 07:01
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha nem csinálsz semmit, a NAV a tervezetet elfogadottnak fogja tekinteni május 20 után.
2022. márc. 10. 09:04
 5/5 anonim ***** válasza:

"Nos első munkahelyem, 19 éves vagyok és a munkáltató mondta hogy ők megcsinálják az adbevallásomat ha kérem, és nyílván kértem is."

Munkáltató hivatalosan nem csinálhatja meg az adóbevallásodat. Maximum valamelyik dolgozója segítségként elkészítheti helyetted, de a benne foglaltakért a felelősséget így is Te vállalod. Az ilyen módon elkészített bevallás nem a munkáltató által készített bevallás lesz, mert mint mondtam, a munkáltató nem készítheti el a dolgozói bevallását.

"Nos az lenne a kérdésem hogy ma megkaptam a 21m30 tervezetet a munkáltatómtól amiben fel van tüntetve a tavalyi adataim,"

A 21M30 nem a bevallási tervezeted (azt a NAV készíti), hanem egy igazolás a bevallás elkészítéséhez, amit minden foglalkoztató a tárgyévet követő év január 31-ig köteles kiadni a dolgozóinak.

A NAV készített Neked egy SZJA tervezetet. Ha rá se tekintesz, akkor az lesz a végső bevallásod május 20-án. Ha május 20-ig benyújtasz egy magad által (vagy más segítsége által) készített bevallást, akkor a tervezetet hibernálják, és az általad benyújtott bevallás lesz a végleges.

A tervezetre azért érdemes ránézni, mert nem mindig hibátlan. Ha úgy válik a tervezet végleges bevallásoddá május 20-án, hogy hibás adatokat tartalmaz, azért szintén Neked kell a felelősséget vállalni, mert miért nem néztél rá.

Ha csak ez az 1 munkahelyed volt, és a 21M30-as nyomtatványon szereplő adatok vannak a tervezetben is, akkor valószínűleg hibátlan a NAV tervezet, és nyugodtan elfogadhatod módosítás/kiegészítés nélkül is, vagy egyébként nem "nyúlsz hozzá", és május 20-án a végleges bevallásoddá válik.

2022. márc. 11. 04:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!