Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kell az öröklési...

Hogyan kell az öröklési illetéket megfizetnie a magyar öröksége után egy német és egy osztrák állampolgárnak?

Figyelt kérdés

Távolabbi rokonunk utód nélkül halt meg, így elég bonyolultan, de végül az elhunyt édesanyjának rokonai örököltünk. Ketten magyarok vagyunk az örökösök közül, ketten osztrákok. Ők ott is születtek, ritkán járnak csak hozzánk látogatóba. A hagyatéki tárgyaláson én kérésükre én képviseltem őket. Minden rendben zajlott.

A NAV-tól mi magyarok már rég megkaptuk a levelet, hogy fizessük be az öröklési illetéket. Be is fizettük. A levélben jelzett 15 nap is lejárt már... Tehát ha nem fizettük volna be kicsúsztunk volna az időből. De mivel befizettük, nem csúsztunk ki.

Viszont amiért ezt leírom, az az, hogy se az egy német, se a két osztrák rokon nem kapott még levelet a NAV-tól az illetékfizetésről!!!

Nem tudjuk, hogy miért nem!

Ezért kérdezem, hogy vajon mi lehet a háttérben?

Hogy kell öröklési illetéket fizetniük a magyar örökség után egy osztráknak és hogy egy németnek?

Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy feléjük lassabban postáz a NAV???

Vagy nekik kellett volna lépniük valamely hivatal felé?

2022. márc. 3. 11:51
 1/5 A kérdező kommentje:
*"Ketten magyarok vagyunk az örökösök közül, ketten osztrákok." És egy német... Véletlen kihagytam. Pedig pont ő aggódik leginkább, hogy mikor hova kell fizetnie. :)
2022. márc. 3. 11:52
 2/5 anonim ***** válasza:

Szerintem a NAV a kinti adóhivatalon/egyéb szerven keresztül fogja elérni őket - ez tarthat tovább!

De még az is lehet, hogy olyan kevés az öröklött érték, hogy mentes az örökösödési adó alól. Pl. Németország:

[link]

2022. márc. 3. 12:06
 3/5 anonim ***** válasza:

Az osztrák se egyszerű, végig kéne rágni az egész oldalt...

[link]

2022. márc. 3. 12:10
 4/5 anonim ***** válasza:

A külföldi állampolgár kötelezése hosszadalmasabb. Nincs miért aggódni, érkezni fog idővel a határozat, nagy valószínűséggel a kinti adóztatási szerven keresztül.

A nemzetközi megkeresések több hónapot is tudnak csúszni.

2022. márc. 6. 04:59
 5/5 anonim ***** válasza:

Az adott helyzetben a kettős adóztatási egyezmények lépnek életbe, ehhez az adott illetők adóügyi illetőségét kell először tisztázni. Alapállásban a lakcím a meghatározó és nem az állampolgárság EU-ban. Függ az örökség mibenlététől is, hisz ha az ingatlan, akkor a fekvése szerinti ország szabályai érvényesek.

Ha a magyar adóhivatal az adóhivatali nemzetközi jogsegélyt veszi igénybe, akkor arra a válaszadási határidő fél év, azaz a külföldiek ne aggódjanak, nem késnek le semmit

2022. ápr. 17. 11:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!