A társasházunkban elvállaltam a lépcsőház takarítását, amiért kapok 500 Ft-ot lakásonként (6000 Ft/hó). Nem vagyok számlaképes, de szeretnék adózni utána. Hogy tehetem meg?
A haragos hiába nyugdíjas, SZJA kötelezettsége neki is keletkezett utána. Ha nem fizette meg, akkor feketén kapta a pénzt, tehát "csalt".
Hivatalosan vagy egyéni vállalkozóként szerezhetsz jövedelmet ilyen módon, vagy a társasházzal munkaszerződés keretein belül, vagy a társasházzal egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül.
Gondolom ezért egyéni vállalkozást nem indítasz, én sem tenném.
Munkajogviszony esetén bérezés jár, nagy a közterhe, így logikátlan.
Egyszerűsített foglalkoztatás talán még a legkézenfekvőbb rá. Ezeket a társasházzal kell átbeszélned.
2022 ben is 1200 Ft / lakás volt a takarítás... 500 ft még feketén is nagyon kevés volt...
Ha ez a kedves nyugdíjas képes, 6 -8.000 ft -ért feljelenteni, na.. Az legyen a legnagyobb öröme...
Mellesleg, szerintem a hatóságnál körbe röhögik. ( ügyintézőként ilyen mamai vagy papi jönne, feljelenteni, elhajtanám! )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!