Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Katás vagyok. Hosszú ideig...

Katás vagyok. Hosszú ideig voltam táppénzen az előző évben. A 21HIPA-ban kértem a mentességet és megkaptam. A számolásnál csak a katás bevételem írtam be, a táppénzért kapott összeget nem. Jól tettem?

Figyelt kérdés
Köszönöm szépen.
2022. jan. 30. 22:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Milyen számolásnál? Kicsit zavaros amit írsz, próbáld meg kifejteni pls, hogy segíteni tudjunk.

De az biztos, hogy a táppénzért kapott összeget sehová nem kell beszámítanod, majd csak az szja bevallásba kell beírni.

2022. jan. 30. 23:09
 2/12 A kérdező kommentje:
Hipába kellett beírnom, mennyi volt az éves vállalkozói bevételem. Ehhez nem adtam hozzá a táppénz összegét, de amit írtál, akkor jól csináltam és a táppénzt nem kellett hozzáadnom. köszi.
2022. jan. 31. 15:48
 3/12 anonim ***** válasza:
Én azt a részét nem értettem, hogy 21hipában kértem mentességet és kaptam.
2022. jan. 31. 16:16
 4/12 A kérdező kommentje:
21HIPA-t beküldtem, mivel táppénzen voltam és 2021-ben a bevételem nem érte így el az 1,5M Ft-ot, ezért az évi 2X25eFt-os IPA elengedése kérhető (vagyis 2021-ben kevesebb volt, mert lefelezték). Tehát kértem mentességet, hogy egész évben ne kelljen hipát fizetni a fentiek miatt és megkaptam.
2022. jan. 31. 21:28
 5/12 anonim ***** válasza:
Ja értem. Jó dolgokat mondtál, csak rossz szavakkal, de így már világos :)
2022. jan. 31. 22:45
 6/12 A kérdező kommentje:

A szavak nem rosszak, csak mivel nem vagyok könyvelő, így tudtam megfogalmazni. De már elsőre megkaptam a választ. Köszönöm a segítséget. Pozitív gondolkodású vagyok, emiatt nem szoktam olyan szavakat használni a szakmámban és az életemben sem, hogy pl. "Kedves Gizike! Rossz szót használtál!" Ez elnyomó, rossz érzést előidéző, lenéző kommunikáció és a másik nem is tudhatja kötelezően, hogyan lenne jó szakmai vagy egyéb nyelven megfogalmazni. Helyette vagy segítek megfogalmazni vagy pozitív kérdésekkel támogatom a másikat. Pl. ..ezt és ezt értem alatta, amit írsz / mondasz! Jól gondolom? Vagy: a könyvelői szakmában ezt így és így hívják. Tehát összefoglalom, Te is így érted? stb.

-Tudom ez nem nyelvész és nem kommunikációs és nem pszichológiai csoport.

-Tudjuk, mindenki úgy fogalmaz, ahogyan az neki jó! Mivel foglalkoztatott a szóhasználatod, ezért leírtam azt, ami esetleg a jövőben neked vagy másnak segíthet.

Szép napot kívánok!

2022. febr. 1. 10:13
 7/12 anonim ***** válasza:

Jó persze, ne menjünk bele. De ha egy hentesnél kérek egy kiló lábszárat, akkor ne pattogjak utána, hogy miért nem combot kaptam, amikor én arra gondoltam, csak nem vagyok hentes és nem ismerem a szakszavakat. Nincs is baj vele, nem is kell ismerni a szakszavakat mindenkinek, valószínűleg én sem ismerem a te szakmád szakkifejezésit. De ez így is van rendjén. Viszont a válaszaimból láthattad, hogy próbálok segíteni és próbálom megérteni a problémáidat. És szerintem illene elfogadni azt a "kritikát", hogy rossz szavakat használtál a jó gondolatmenetedhez, mert ez történt.

"Ez elnyomó, rossz érzést előidéző, lenéző kommunikáció" - ez egy igazi bullshit, semmi lenézés vagy elnyomás nem volt a mondandómban.

"Mivel foglalkoztatott a szóhasználatod, ezért leírtam azt, ami esetleg a jövőben neked vagy másnak segíthet." - nem, bármennyire is azt hiszed, hogy ez segítség, nem az :)

De felesleges is ezt tovább húzni, az alapkérdésedre megadtam a választ már korábban :) Neked is szép napot!

2022. febr. 1. 10:19
 8/12 A kérdező kommentje:

Belementünk, mert folytattad. :)

A hentesnél is megtanuljuk, hogyan néz ki a comb és a lábszár vagy más. Aztán már tudni fogja az ember, mert a hentes tájékoztatta őt, hogy pl. uram, ott a lábszár és amire ön rámutatott, az a comb. Ebben ennyi van, nem több és ez pl. pozitív. De a hentes másképpen is kommunikálhat, elnyomóan pl. hogy Uram! Maga rosszat mondott, mert azt nem úgy hívják..

Ha nem szerettél volna segíteni, akkor nem kérdeztél volna. Ez teljes mértékben igaz! Ezt nem kérdőjeleztem meg és még egyszer köszönöm.

Elfogadom, hogy nem jó! szavakat használtam...mert nem értek a könyveléshez. Teljes mértékben elfogadom és korábban is elfogadtam ezt, csak nem azzal a szóhasználattal, amit írtál.

A kiló lábszár az kiló lábszár és nem comb..ahogyan írtad. A kommunikációban az X szövegkörnyezetben használt "rossz" vagy "rosszul" szavak negatív kommunikációjú szavak és nem pozitívok. Asszertív kommunikációban mást alkalmazunk.

Ha nem segítség, akkor nem segítség, amit írtam. Ezt is elfogadom! :)

Köszönöm a viszont szép napot! :)

2022. febr. 1. 10:34
 9/12 anonim ***** válasza:

Másként gondolunk bizonyos dolgokra ez látszik. És ez nem gond. Ha szerinted én elnyomó és lenéző voltam és ez neked nem tetszett, ezt elfogadom. Viszont nekem meg a kioktató stílusod nem tetszett, ez van :) Nem értek egyet az írásoddal, de elfogadom, amit írtál, mert te így gondolod.

Volt egy rész az alapkérdésedben, amit nem értettem. Erre rákérdeztem, amit aztán elmagyaráztál, így már érthetővé vált számomra. Erre írtam, hogy rossz szavakat használtál, mindenféle negatív felhang nélkül. De aztán a négyes válaszodban ahogy megmagyaráztad (ott már jó szavakkal), úgy világos lett.

Szerintem semmi köze ennek ahhoz, hogy valaki pozitív vagy negatív személyiség, ezek pusztán szavak, amiknek semmiféle mögöttes tartalma nincs itt ebben az esetben, pusztán azt jelenti, amit. Pont úgy mint a mostanság agyonreklámozott rtl-es hirdetések :D

2022. febr. 1. 10:43
 10/12 A kérdező kommentje:

Biz. szóhasználatok nem azt jelentik, az illető pozitív vagy negatív személyiség lenne. Biz. szóhasználatok azt jelentik, egy adott környezetben agressziót, passzivitást, asszertivitást vagy mást mutatnak, azaz egy adott szó lehet bántó, lenéző, szeretetteli, elfogadó.. stb. stb. Tehát nem az ember maga pozitív vagy negatív, hanem a szavak és tettek lehetnek ilyenek-olyanok, de attól ő még másmilyen lehet általánosságokban is.

Sajnálom, ha kioktatásnak vetted a szavaim! Legközelebb jobban figyelek, mert már tudom, kioktatás érzet is lehet.

Minden szónak van mögöttes tartalma is, ami sokkal színesebb vagy árnyaltabb, mint maga a kimondott / leírt szó. Ez egy szakma! A "laikus" emberek ezeket nem biztos, hogy tudják, de attól még létező tudomány.

Ritkán futok bele hirdetésekbe, mert ritkán nézek tv-t. Emiatt nem tudom, mire gondolhatsz.

2022. febr. 1. 11:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!