Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyam tudnám ezt megvalósítan...

Hogyam tudnám ezt megvalósítani a legkedvezőbben?

Figyelt kérdés

Sziasztok,egy ideje absztrakt festményeket készítek és volt egy ötletem,hogy csinálok egy saját oldalt nekik Instagramon és ha esetleg valakinek tetszik akkor megveheti tőlem.

Anélkül,hogy az állam lehúzná a nadrágom,hogyan tudnám ezt megvalósítani? Viszont feketén meg nem akarom eladni őket ,mert ki tudja milyen navos ír rám privátban 😭😂

Válaszokat előre is köszi

17/F (máj 1. 18)

2022. jan. 17. 08:11
 1/4 xswerdy ***** válasza:

ezt minden további nálkül csinálhatod adószámos magánszemélyként. Ez esetben csak akkor van adófizetési meg bevallási kötelezettséged, ha van jövedelmed, szemben egy vállalkozással. Vállalkozó csak nagykorúként lehetsz, mondjuk ez már csak pár hónapig probléma.

A bevétllel szemben elszámolhatod tételesen is a költségeidet, ekkor meg kell őrizned a számlákat, és vezetni egy kis könyvelést a kiadás-bevételről, akár egy xls-ben. Egyszerűbb a 10% költséghányadot alkalmazni a bevétellel szemben, és a jövedelem 15%-a az adó.

2022. jan. 17. 09:55
 2/4 A kérdező kommentje:

Szóval ha jól értelmezem,amíg kiskorúként vagyok adószámos magánszemély akkor csak akkor kell adóznom ha van bevételem,viszont ha nagykorúként vállalkozó akkor mindig kell(?)

Ez a tételesen elszámolás meg mit takar? Meg miért csak 15% az adó és nem 27%?

Bocsánat az iskolámban soha se tanultunk ilyenről szóval elég tudatlan vagyok ilyen téren :/

2022. jan. 17. 13:50
 3/4 xswerdy ***** válasza:

igen, egy vállalkozásnak vannak bizonyos közterhei, akkor is, ha nem termel hasznot, csak létezik. Többféle adózási mód van, attól is függ, hogy főállásban vagy vállalkozó, vagy nem (főállás, illetve tanulás mellett vállalkozol). Ezenk kívül jellemzően a könyvelése is bonyolultabb.

A tételes elszámolás azt jelenti, hogy ha veszel pl. festéket, azt költségként elszámolod a bevételeddel szemben. A jövedelem után SZJA-t, azaz személyi jövedelemadót fizetsz, ennek a kulcsa jelenleg egységesen 15%. A 27%, az az ÁFA, aminek a fizetése ugyan felmerülhet adószámos magánszemélyként is, de év 12 milliós bevételig lehetsz alanyi adómentes, én ebből indultam ki, ezért csak a 15%-ot írtam.

2022. jan. 17. 17:04
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi,akkor ez legalább annyira bonyolult amennyire gondoltam 😂
2022. jan. 17. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!