Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mikor és hogyan lehet laktóz...

Mikor és hogyan lehet laktóz intolerancia miatt adót visszaigényelni?

Figyelt kérdés
Tavaly februárban derült ki , hogy laktóz intoleranciám van és azt mondták , hogy emiatt igényelhetek vissza pénzt. Amikor az adóbevallást leadom akkor vagy külön kell kérvényezni?
2022. jan. 15. 21:42
 1/10 anonim ***** válasza:
94%

Adóbevalláskor tudod intézni.

Ha szeretnéd havonta igénybe venni, akkor pedig a munkáltatódnak töltsd ki a nyilatkozatot.

2022. jan. 15. 21:46
 2/10 anonim ***** válasza:
94%

Kaptál az orvostól igazolást arról, hogy jogosult vagy adókedvezményre? Rajta a bno kóddal, a betegség kezdő napjával stb?

Az adóbevallásban tudod a tavalyi évre visszaigényelni, idén pedig akár kérheted havonta is, csak nyilatkoznod kell a munkáltatódnál.

2022. jan. 15. 21:52
 3/10 A kérdező kommentje:
Igen kaptam róla papírt tavaly.
2022. jan. 15. 22:06
 4/10 anonim ***** válasza:
Kérdezô, milyen vizsgálatra adta meg az orvos?
2022. jan. 15. 22:23
 5/10 anonim ***** válasza:
Tudom, hogy nem nekem szólt a kérdés, de nekem h2 kilégzés tesztre adták meg.
2022. jan. 15. 22:57
 6/10 anonim ***** válasza:
Koszi 5os :-))
2022. jan. 15. 23:22
 7/10 anonim ***** válasza:
Nekem nyálas genetikai tesztre is megadták, de csak gasztronterológus szakorvos állíthatja ki a papírt.
2022. jan. 16. 00:17
 8/10 anonim ***** válasza:
94%

"Mikor és hogyan lehet laktóz intolerancia miatt adót visszaigényelni?"

Az orvos által kiállított igazolás birtokában igényelheted a személyi kedvezményt a betegségedre. Az orvosi igazolásnak kötelező tartalmi elemei vannak, minden "fecni" nem fogadható el.

A betegség BNO-kódját tartalmaznia kell annak a rendeletnek, amely felsorolja azokat a betegségeket/fogyatékosságokat, amelyek után kedvezmény érvényesíthető.

A kedvezményt arra a hónapra érvényesítheted, amely időszakot az orvosi igazolás tartalmaz, és a betegség legalább 1 napig fennállt alatta.

Tehát ha az orvosi igazolás alapján a betegséged mondjuk 2021. március 30-tól igazolt, akkor 2021. március hónapra már jogosult vagy a kedvezmény érvényesítésére.

Az év végi bevallásban érvényesítheted a kedvezményt 2021. évre. A lezárt adóévekre (ha lenne olyanod) az SZJA bevallás önellenőrzés keretén belül történő módosításával lehet visszamenőleg érvényesíteni a kedvezményt.

2022. évben pedig év közben is van módod érvényesíteni, ha nem egy összegben szeretnéd igénybe venni. Ehhez a munkáltatóthoz kell benyújtani egy erre vonatkozó nyilatkozatot.

Az orvosi papírhoz senkinek semmi köze. Azt Neked kell megőrizned az adó elévülési idejéig. Nem adjuk le sehova, nem vagy köteles senkinek mutogatni, ha nem akarod. Kizárólag a NAV ellenőröknek vagy köteles bemutatni, hogy jogosan vetted igénybe a kedvezményt, vagy sem, ha véletlenül kapnál egy erre vonatkozó ellenőrzést. Bevalláshoz sem csatoljuk hozzá!!!!!

2022. jan. 16. 05:30
 9/10 A kérdező kommentje:
Nekem gyomortukrozes után adták igazolást.
2022. jan. 16. 06:26
 10/10 A kérdező kommentje:
8as nagyon szépen köszönöm a részletes választ :)
2022. jan. 16. 06:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!