Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan érdemes nagyobb összegű...

Hogyan érdemes nagyobb összegű, külföldről érkező bevétel után adózni?

Figyelt kérdés
Lehetőségem adódott távmunkában egy amerikai cégnek dolgozni (szoftverfejlesztőként), évi kb. 100 000 dolláros fizetésért. Az nyilvánvaló számomra, hogy ezt magánvállalkozóként érdemes csinálni, a kérdésre itt inkább arra vonatkozik, hogy adózás tekintetében KATA-sként vagy esetleg pl. Kft. alapításával járnék jobban. Természetesen minden más ötletre, tapasztalatra nyitott vagyok.
2021. dec. 12. 20:28
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Azért mert csak a katában vagy illegálisban tudsz gondolkodni, az nem azt jelenti, hogy így is van.
2021. dec. 12. 22:05
 12/23 anonim ***** válasza:
40%
Jó, akkor linkelj olcsóbb legális megoldást!
2021. dec. 12. 22:09
 13/23 anonim ***** válasza:
Igen, mert ez úgy működik, hogy ez le van csak úgy írva egy cikkben. Törvények ismerete, adóoptimalizálási lehetőségek ismerete, stb stb. Ha nem hiszed, hogy megoldható, akkor javaslom az adótörvények áttanulmányozását.
2021. dec. 12. 22:13
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

"Törvények ismerete, adóoptimalizálási lehetőségek ismerete, stb stb."

Jó, akkor legalább egy pár példát mondj (akár olyat is, ami a konkrét esetben nem feltétlenül alkalmazható), hogy szerinted egy otthonról dolgozó szoftverfejlesztő hogyan tudna legálisan, teljsen tisztán kevesebbet adózni! Hangsúlyozom, tisztán és legálisan.

Valóban nem vagyok adószakértő, de nem tudom elképzelni, hogy egy otthonról dolgozó szoftverfejlesztő mivel tudna játszani? Alkalmazott nincs, ingatlan nincs (max a saját lakásában egy szoba kinevezve irodának) vagy ha bérel is külön irodát azzal nincs előrébb mert az meg plusz költség, kutatásfejlesztési beruházás nincs, évente sokmilliós eszközbeszerzés nincs (max egy jobbféle számítógép meg pár irodai dolog pár évente, de ez elenyésző), céges célú autó használat alig van, munkaügyben utazgatni nem kell, nem nagyon vannak eszközök amik amortizálódnak stb. Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen profilú vállakozás mivel tudna játszani, hogy érdemben tudjon optimalizálni az adózásán. És ismét leírom, tisztán és legálisan. Tehát nem a barátnő (akinek a céghez semmi köze nincs) által használt autót is cég nevére vásárolva, meg a nyaraláskor a repülőjegyet munkaügyi utazásként elkönyvelve meg hasonlók.

2021. dec. 12. 22:33
 15/23 anonim ***** válasza:
50%
Amikor majd a szoftverfejlesztők ki fogják rakni a forráskódjaikat a nagyvilág elé, akkor majd én is kirakom ide a különböző problémákra kidolgozott megoldásaimat :)
2021. dec. 12. 22:44
 16/23 anonim ***** válasza:
40%
Hát van ezer és egy open source szoftver ami elérhető számodra is, szóval jöhetnek a csoda megoldásaid:)
2021. dec. 12. 23:27
 17/23 anonim ***** válasza:

Hát van ezer meg egy adózással és adózási módokkal foglalkozó cikk, ráadásul az összes törvény szövege ingyenes elérhető bárkinek, szóval szívesen :)

Te sem azért tanulsz és fejleszted a tudásod évekig, hogy aztán teljesen ingyen kiírd magadból az interneten. Nyilván vannak olyan dolgok, amiben szívesen segítesz valakinek felebaráti szeretetből, de alapjáraton a tudásodat és a munkádat arra kívánod felhasználni, hogy megélj abból. Nos, ez nálunk sincs másképpen. Alapdolgokban szívesen segítek (akár ezen az oldalon keresztül is) bárkinek, de komolyabb dolgokban tanácsadás keretein belül foglalkozok.

2021. dec. 12. 23:44
 18/23 anonim ***** válasza:

"Te sem azért tanulsz és fejleszted a tudásod évekig, hogy aztán teljesen ingyen kiírd magadból az interneten"

De akkor nem is kommetnelek erről szóló kérdések alá. Én járműmérnök vagyok, nem fogom minden házi autótuninggal és sufnijavítással kapcsolatos kérdéshez odaírni, hogy "én tudom hogy kell de nem mondom meg". Vagy leírom a választ, vagy inkább nem írok semmit.

Továbbra is fenntartom, hogy a levegőbe beszélsz, és erre (az említett adóoptimalizálási problémára) nincs megoldás. Ha szerinted van, írd le mi az (ismét: elég álalánosságban is). Ha nem, akkor meg maradj csöndben.

Ideírhatnám hogy én tudok egy olyan jó megoldást amivel még az állam fizet a kérdezőnek adót, de nem mondom meg mi az. Ennek kb. annyi értelme (és pontosan annyi valóság tartalma) lenne, mint amit te csinálsz.

2021. dec. 13. 00:57
 19/23 anonim ***** válasza:

De írok egy analógiát a saját szakmámnál maradva, hogy értsd mire gondolok:

Kérdés: Hogyan leehtne a suzukim motorja nagyobb teljesítményű?

Ahogy te válaszolsz: Én tudom hogy lehetne megoldani, de nem mondom meg.

Ahogy szakmailag meg lehetne oldani a problémát, az évek alatt megtanult tudás segítségével (amit mi itt nem várunk el): A motorra xy (xy helyére mindig konkrét dolgokat képzlej) típusú turbófeltöltőt kell felszerelni. Ehhez szükség lesz egy xy típusú leömlőre, illetve a blokkon xy átalakításokat kell elvégezni. A megnövekedett üzemanyagigény biztosítására xy típpusú injektorokat kell beszerelni. A turbónyomást xy értékre kell beállítani. Írható motorvezérlőt kell beszerelni, és a következő paraméterekkel felprogramozni: xyxyxy. A nagyobb teljesítményű rendszerhez xy típusú motorolajat kell ahsználni, kulön olajhűtő beépítése mellett. A kuplungot xy kopóréteggel renlkező helyett xy-ra kell cserélni. Ajánlott a szelepeket köszörülni, illetve xy szelepülékeket bemarni. stb. stb. stb.

Amit mi várunk tőled (és ezzel semmi szakmai "titkot" nem adnál ki): A motorra turbót kell szerelni, és nagyobb inejktorokat. Új vezérlőt kell beszerelni, és ennek megfelelően beállítani.

Ennyi. Egy ilyen rövid, 2-3-4 soros, általános leírást várunk.

2021. dec. 13. 01:18
 20/23 anonim ***** válasza:

Én értettem eddig is, hogy te mit szeretnél, nem kellett volna hozzá a kis estimeséd. De akkor, hogy továbbvigyem az analógiádat, akkor azt tudom mondani, hogy ha én egy adószakértő vagyok és látok egy kérdést arról, hogy hogyan lehetne nagyobb teljesítményű a suzukim, akkor nem kommentelem alá, hogy tankolj bele benzin helyett gázolajat, mert a szomszéd is gázolajat tankol és milyen jól megy a kocsija tőle. Attól mert valakinek valami jó, még nem feltétlenül azt jelenti, hogy erre az adott helyzetre is jó lenne. Nem kommentelek oda ilyet, mert nem értek hozzá (ahogy te is beismerted, hogy nem értesz hozzá). Tudod, a suszter meg a kaptafa.

Részemről tartsd fenn azt az álláspontodat, hogy a levegőbe beszélek, különösebben nem érdekel, de akkor se állíts olyat, hogy nem lehet megoldani. Én sem írok a suzukis kérdés alá, hogy nem lehet megoldani.

"Ideírhatnám hogy én tudok egy olyan jó megoldást amivel még az állam fizet a kérdezőnek adót, de nem mondom meg mi az. Ennek kb. annyi értelme (és pontosan annyi valóság tartalma) lenne, mint amit te csinálsz." - ennek úgy nincs értelme ahogy van, érdemben nem is reagálok rá, felesleges lenne.

Itt nincsen semmi szakmai titok. Nem én találtam fel a spanyol viaszt, nem az én egyedüli "trükköm" (nem is trükk igazából), szakmabeliek gyakran alkalmazzák. "Vagy leírom a választ, vagy inkább nem írok semmit." - fentebb leírtam, hogy milyen oknál fogva nem írom le a választ. Viszont a kérdezőnek az is segítség lehet, hogy látja, hogy esetleg van más út és mód is, mint az, hogy katásként befizettettek vele ~9 milliónyi adót a 100ezer dolláros forgalmára (mielőtt valaki belekötne az összegbe: ((100.000*324,19)-3.000.000)*0,7142*0,4+600.000+25.000). Ha ennek hatására elmegy egy hozzáértőhöz és spórol neki akár 1-2 milliót - ami teljesen reális lehet -, akkor már megérte idekommentelnem a "semmit". A rövid, 2-3 soros leírásoknak sok értelme nem lenne, mert ennyiben nem lehet normálisan kifejteni, plusz sokszor szaladtam már bele olyanba, hogy leírtam, hogy megérheti mondjuk céget alapítani, de erre meg jöttek a "hozzáértők" és elkezdték verni az asztalt, hogy de hát ahhoz be kell fizetni 3 milliót, ami nyilvánvalóan nem igaz, csak mivel többen mondták, hogy be kell, ezért a kérdező nekik hitt. Pedig ha elment volna egy igazi szakértőhöz, akkor elmagyarázhatta volna neki, hogy nem kell 3 milkóval rendelkezni, pláne nem befizetni ahhoz, hogy céget alapíts. Na ezért nincs értelme itt konkrétumokat írni. Nem is értem, hogy a korábbi hozzászólók hogyan adhatnak tanácsot anélkül, hogy tudnának bármit is a kérdezőről vagy a helyzetéről.

És még annyit annak a két kommentelőnek, aki keresett privátban, hogy nem válaszolok privátra, jelenleg itthon vagyok a <2 hónapos gyerekkel, nincs kapacitásom a privát kérdésekkel is foglalkozni.

2021. dec. 13. 08:56
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!