Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóvisszaigénylés 5 évre...

Adóvisszaigénylés 5 évre visszamenőleg. Mi szükséges hozzá?

Figyelt kérdés
Szakorvos állapította meg a laktóz intoleranciát. Az igazoláson szerepel, hogy adó kedvezményre jogosult vagyok. Amennyiben szeretném visszamenőleg is visszaigényelni elég hozzá a gasztroenterológián kiállított igazolás vagy szükség van mindenképp a háziorvos igazolására is, hogy már korábbról fenáll ez a helyzet? Genetikai teszttel igazolhatom, hogy nem csak most kezdődött? Köszönöm a válaszokat!

2021. dec. 9. 15:08
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Az orvostól kaptál egy papírt, amin szerepel a betegség bno kódja. Ezen az igazoláson van egy hatálydátum, attól a dátumtól jár az adókedvezmény. Nekem is fennáll a betegségem kb 2010 óta, viszont csak 2018-tóól írták a papíromra, ezért emiatt buktam pár évet. Szóval igazából az számít, hogy a szakorvosi igazoláson mi szerepel.
2021. dec. 9. 15:49
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Ezekből indultam ki:

[link]

[link]

2021. dec. 9. 17:43
 3/9 anonim ***** válasza:
Konkrétan az adókedvezményhez kell igazolást kérned, ezt kiadhatja a szakorvos, vagy az alapján, amit most kaptál, a háziorvos is. Ahogy az egyes írja, onnantól kapod a kedvezményt, amilyen dátumot erre az igazolásra írnak (ráírja az orvos a betegség kezdődátumát).
2021. dec. 9. 18:05
 4/9 anonim ***** válasza:
3-as vagyok, lehet, hogy rosszul értettem. Ha neked már megvan az igazolás, akkor visszamenőleg onnan igényelheted, amit ráírt az orvos.
2021. dec. 9. 18:16
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei:

- a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és születési ideje, anyja születési családi és utóneve), lakóhelye, adóazonosító jele,

- az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma,

- a súlyos fogyatékosság jellege (végleges vagy ideiglenes),

- ideiglenes igazolásnál annak hatálya,

- az igazolás kiállításának dátuma,

- az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása.

Az ideiglenes igazolásnál annak hatálya, vagyis mettől-meddig vagy jogosult a kedvezményre. Azon kívüli időszakra nem érvényesíthetsz.

Ha végleges az állapot, akkor az igazolás kezdő hatályától, ennek hiányában a kiállítás időpontjától életed végéig, ha nem törlik el a kedvezmény lehetőségét.

2021. dec. 10. 03:56
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Az 5 év az annyit jelent, hogy annyi az igény elévülési ideje. Tehát ha Te 8 éve jogosult lennél rá, és most vetted csak észre, akkor is csak 5 évre visszamenőleg tudod érvényesíteni, 8 évre visszamenőleg nem. De ha csak 2 éve vagy jogosult rá, akkor nem igényelheted visszamenőleg 5 évre, csak 2 évre.

Érthető?

2021. dec. 10. 04:01
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Gyerekkoromtól kezdődően tapasztalom a tüneteket. Korábban tájékozatlanság miatt sem tulajdonítottam nagy jelentőséget nekik. Az igazoláson az idei év szerepel a betegség kezdeteként. Felmerült bennem (az olvasottak alapján), hogy egy genetikai teszt alátudná támasztani, kimutathatná, hogy ez nem csak most kezdődött. Természetesen örülök, hogy a későbbiekben figyelembe veszik, ugyanakkor szerettem volna feltérképezni, melyek a lehetőségek.
2021. dec. 10. 13:05
 8/9 anonim ***** válasza:
Teljesen felesleges a genetikai tesztre időt és energiát fordítanod, a kedvezmény akkor is csak az idei év azon hónapjától jár, ami a papírodon szerepel.
2021. dec. 10. 13:07
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Ezt én is úgy gondolom, hogy nem szeretnék fölösleges köröket futni.
2021. dec. 11. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!