Cégre szoló számla Áfa levonás nélkül?
Én értem mire gondolsz nagyjából. Én könyvelek pár autókereskedő cégnek, volt már jópár ellenőrzésem miattuk a nav előtt. Az alkatrészekbe is belekötöttek párszor, de mindig 0-s jegyzőkönyvvel jöttünk ki. Nos, az alkatrészekre azt tudom mondani, hogy attól függ. Itt sem mindegy, hogy személy- vagy teherautóról beszélünk, illetve, hogy az autó egyenes áfás vagy különbözeti áfás. Az való igaz, hogy költségként le lehet írni az alkatrészeket, az áfalevonásra viszont azt mondom, hogy attól függ. Van olyan eset, amikor igen, van amikor nem. Egyedileg kell mérlegelni.
Zárójelben még annyit mondanék, hogy a könyvelés bizalmi szakma. Ha bármelyikőtök részéről elmúlik a bizalom, akkor meg kell szabadulni egymástól és tovább kell állni.
Gyakorlatilag csak személyautó és különbözeti áfás mind. 1-1 áfás kisteher befut, de nem jellemző. Áfa levonás nem érdekel alkatrésznél inkább ne legyen, jobb a békesség. A kérdés hogy szabad-e egyáltalán vásárolni... Járható út lenne ha magánszeméyként vásárolnám az alkatrészeket, de mivel az ismert nagy alkatrész ellátók csak cégeknek és vállalkozóknak biztosítanak normális kedvezményt, így az kilőve...
Idáig egyéni vállalkozó voltam más területen, már ott is bosszantott a sok sz@rság, de mióta cég van nagyon megutáltam a rendszert, ezek még arról is tudnak hogy milyen állagú a reggeli széklete az embernek, és vissza is élnek a hatalommal. Talán ha nem az elsők között lennénk az adó mértékével, az állam pedig az élni és élni hagyni elv szerint működne, nem keresné mindenki a kiskapúkat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!