Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Cégre szoló számla Áfa levonás...

Cégre szoló számla Áfa levonás nélkül?

Figyelt kérdés
Gépjármű kereskedelemmel kezdtem el foglalkozni, de sajnos ha jól tudom az idei évtől szigorított a NAV és az alkatrészek Áfáját már nem lehet leírni költségként, mert az akkor már felújításnak számít ami más kategória. Ezzel nincs is probléma de az nem világos hogy ettől függetlenül vásárolhatok a cégre alkatrészeket az Áfa leírása nélkül vagy nem szabad így sem. Könyvelőm azt mondta nyugodtan vásárolhatok, az ÁFA nem kerül elszámolásra csak költségként lesz elkönyvelve. Sajnos úgy látszik rossz könyvelőt választottam, nem bízom benne, ismerősöm valószínű csúnya büntit fog kapni miatta egyéb okok miatt, én nem szeretnék így járni.

2021. nov. 15. 23:04
 1/4 A kérdező kommentje:
Kissé hülyén sikerült fogalmazni, de remélem azért érthető.
2021. nov. 15. 23:08
 2/4 anonim ***** válasza:

Én értem mire gondolsz nagyjából. Én könyvelek pár autókereskedő cégnek, volt már jópár ellenőrzésem miattuk a nav előtt. Az alkatrészekbe is belekötöttek párszor, de mindig 0-s jegyzőkönyvvel jöttünk ki. Nos, az alkatrészekre azt tudom mondani, hogy attól függ. Itt sem mindegy, hogy személy- vagy teherautóról beszélünk, illetve, hogy az autó egyenes áfás vagy különbözeti áfás. Az való igaz, hogy költségként le lehet írni az alkatrészeket, az áfalevonásra viszont azt mondom, hogy attól függ. Van olyan eset, amikor igen, van amikor nem. Egyedileg kell mérlegelni.

Zárójelben még annyit mondanék, hogy a könyvelés bizalmi szakma. Ha bármelyikőtök részéről elmúlik a bizalom, akkor meg kell szabadulni egymástól és tovább kell állni.

2021. nov. 15. 23:36
 3/4 A kérdező kommentje:

Gyakorlatilag csak személyautó és különbözeti áfás mind. 1-1 áfás kisteher befut, de nem jellemző. Áfa levonás nem érdekel alkatrésznél inkább ne legyen, jobb a békesség. A kérdés hogy szabad-e egyáltalán vásárolni... Járható út lenne ha magánszeméyként vásárolnám az alkatrészeket, de mivel az ismert nagy alkatrész ellátók csak cégeknek és vállalkozóknak biztosítanak normális kedvezményt, így az kilőve...

Idáig egyéni vállalkozó voltam más területen, már ott is bosszantott a sok sz@rság, de mióta cég van nagyon megutáltam a rendszert, ezek még arról is tudnak hogy milyen állagú a reggeli széklete az embernek, és vissza is élnek a hatalommal. Talán ha nem az elsők között lennénk az adó mértékével, az állam pedig az élni és élni hagyni elv szerint működne, nem keresné mindenki a kiskapúkat...

2021. nov. 16. 00:08
 4/4 anonim ***** válasza:
Mivel vállalkozás érdekében felmerült költség, ezért elszmolható. A mértékre kell egyedül odafigyelni. Pl egy 300ezres autóhoz ne vegyél 600ezernyi alkatrészt, mert az valóban más tevékenységre utal. De egy 1millás autóhoz bátran lehet venni pl 100ezerért alkatrészt.
2021. nov. 16. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!