Miért éri meg egyes munkáltatóknak a munkások fizetését minimálbérre bejelenteni és jóval magasabb fizetést adni?
A logikájukra vagyok kíváncsi , hogy miért éri ez meg. Gondolok itt arra , hogy ha adnak egy munkásnak papíron például nettó 200.000 Ft-ot, de helyette kapnak tisztán 600.000 Ft-ot , legyen szó egy külföldi munkavégzésről(azért írtam most csak 600.000-et). Ilyenkor ugye nem tudják levonni költségként a feketén kifizetett részt, ami nem kevés. Mivel így kevesebb lesz az elszámolható költség/kiadás így több lesz az adóalap is majd a végén , vagy rosszul gondolom?
Vagy ez így jobban megéri nekik mint kifizetni a magasabb bér járulékait ?
Minimal, aztan max + 50-150.
Ezeket az ocska, jellemtelen embereket csak a haszon erdekli, bunozes, torvenykerules aran is.
Amugy a peldanak okaert megeri nekik.
Mikor heti 70 orat dolgoztam kulfoldon, ki szurta a szemem 1800 euroval. Mondjuk egy honapot voltam, aztan felmondtam a suli miatt.
Mikozben netto 4200 euro ber illetett volna meg.
Ez akkor derult ki, mikor a kollegamnak a gyerektartasnal akartak megallapitani a tamogatas osszeget.
Szoval nekik boven megeri, mert nagy penzeket keresnek a melosokon.
Ha feketén kapsz 100 ezret, az a munkáltatónak 100 ezer forint kiadás.
Ahhoz, hogy fehéren 100 ezer nettó kijöjjön, kell 150 bruttó, és az utána fizetett járulékokkal együtt kb 200 ezerbe kerül a munkáltatónak.
Más oldalról közelítve: A melósnak is jobban megéri inkább a kezébe kapni X-el többet és kevesebbre bejelentve lenni, mint kevesebbet kapni de korrekten bejelentve lenni. Akit vár otthon 10 éhes száj annak édes mindegy milyen a bejelentése, otthon a kenyeret fogják várni az asztalra és nem a hitelképességet.
Az építőipar pl máshogy nem is nagyon működne főleg a munkaerőhiány miatt. Inkább zsebbe fizetnek sokkal többet, hogy megtartsák az embereket, de leszedik a járulékokból, hiszen a munkásnak is a kézzel fogható jövedelme számít.
Ha van fekete pénz akkor éri meg.
Pl építőipar: havi 600at keresel Nagyreszt feketrn akkor 100 adó 700bol megúszta a vállalkozó.
Ha legálisan akkor 1.1 millióba kerülnel ami nem sok de akkor már áfakorbe is kerül a vállalkozó így 1.4 milliót kéne kérni érted hogy mínuszban legyen mert csak a bered van meg. Azaz 8000 Ft oradijert meg bukás a beosztott léte.
" Ilyenkor ugye nem tudják levonni költségként a feketén kifizetett részt, ami nem kevés."
Általában olyan cégek tudják ezt megoldani, ahol a bevétel egy része is feketén jön, így nem kell azt az összeget "leköltségelniük".
mert ha 600 000 forintot kap valaki hivatalon akkor annak a bruttó bére 900 000 ft plusz 250 000 ft munkáltatói járulék (szocho és sz. hozzájárulás).
Nem is kell hozzá fekete pénzt, mert sokkal olcsóbb ha osztalékból fizeti vagy még a katás 40%-os plusz adóval is olcsóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!