Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A családi kedvezményt hogyan...

A családi kedvezményt hogyan kell igényelni?

Figyelt kérdés
A terhességem hamarosan betölti a 91. napot. Nem szeretnék havi szinten igénybe venni, majd "év végén" egyben. Ezt hogyan kell megtenni? Mit kell kitölteni, hova kell beadni?
2021. okt. 18. 22:18
 1/8 anonim ***** válasza:
Semmit nem kell kitölteni és semmit nem kell leadni sehová sem. Egyszerűen csak az adóbevallásodban majd visszaigényled, ha lesz mit, mivel ugye visszakapod az szja-t amúgyis.
2021. okt. 18. 22:28
 2/8 A kérdező kommentje:

Próbáltam utána nézni, addig jutottam, hogy "ha önnek visszaigényelhető adót számolt a NAV", akkor meg kell adni az adatokat és visszautalják. De mit jelent ez a mondat, mit nevezünk visszaigényelhető adónak?

Arra akarnék kilyukadni, hogy a NAV tisztában lesz-e azzal, hogy a családi kedvezmény mértékéig igényelhetem vissza az adómat és csak bankszámlaszámomat kell megadni, vagy szimplán csak annyit tud, hogy mennyi szja-t fizettem be és abból még mennyi a visszaigényelhető és még igazolni kell valahogy, hogy abból mire és mennyit kívánok visszaigényelni?

Bocsánat a bugyuta kérdésért, de eddig soha egy fillér visszatérítésre sem voltunk jogosultak, az első házasok kedvezményét pedig hónapról hónapra érvényesítjük, így még egy picit meg vagyok lőve.

2021. okt. 18. 22:57
 3/8 anonim ***** válasza:
A hónap végéig kiadja a nav a visszado nyomtatványt, azon rajta lesz majd minden értelemszerűen, hogy mit kell megadni és az alapján fognak számolni és utalni.
2021. okt. 18. 23:03
 4/8 A kérdező kommentje:

Az szja visszautaláshoz tudom, hogy nyilatkoznunk kell majd év végéig, de lesz "bentmaradó adónk" még így is, ezért érdekel inkább a családi kedvezmény ügymenete teljesen függetlenül ettől az egész szja visszatérítéses mizériától.

Nagyon köszönöm a válaszod, igyekszen felzárkózni alapvető adózási ismeretekből (is). :)

2021. okt. 18. 23:23
 5/8 anonim ***** válasza:
Vagyis olyan sokat kerestek, hogy 809 ezernél több fejenként az éves szja-tok? Az tök jó :) Ebben az esetben, ha visszakapjátok a 809 ezret, akkor a maradékból az adóbevallásban lehet visszaigényelni a családi kedvezményt, ahogy az első válaszomban is írtam. Itt a bevallásban kell majd a gyermek és a másik szülő adatait, valamint a visszautalás adatait is megadni.
2021. okt. 18. 23:39
 6/8 anonim ***** válasza:

A családi kedvezmény év végi bevallásban történő visszaigénylése a mostani SZJA visszatérítéstől függetlenül a következők szerint megy évek óta:

SZJA bevallásnak vannak pótlapjai a főlapjai mellett. Az egyik pótlap szolgál arra, hogy megjelöljük a magzati időszakot, valamint a megszületett gyermekekre vonatkozó adatokat és a családi kedvezményre vonatkozó egyéb adatokat úgy mint, jogosultsági időszak, másik jogosulttal történő közös érvényesítésről nyilatkozat, vagy jogosultnak nem minősülővel történő családi kedvezmény megosztás.

A jogosultsági időszak (hónapok) figyelembevételével egy szorzás kérdése, és kiderül, hogy milyen összeggel csökkenthető az adóalap családi kedvezmény jogcímen. Ezt az összeget a főlap megfelelő sorában feltüntetve csökken az adóalapunk, ami után logikusan a fizetendő SZJA összege is a végén.

A bevallás úgy van felépítve, hogy a bevételeket/jövedelmeket, kedvezményeket feltüntetve és levezetve a végén kijön az az összeg visszaigényelhető összegként, ami egyébként családi kedvezmény címén megillet. Majd a főlap szintén megfelelő sorában feltünteted a visszaigényléshez szükséges adatokat -> lakcím, vagy bankszámlaszám.

A bevallást benyújtás után feldolgozzák, és az abban foglaltaknak megfelelően kiutalják a benne szereplő visszaigényelhető adó összegét oda, ahova kérted.

A bevalláshoz soha nem kell csatolni semmi mást, csak a pótlapokat. Tehát semmiféle orvosi igazolást és egyebeket soha nem csatolunk hozzá! Azt Neked kell megőrizned az adó elévülési idejéig egy esetleges utólagos SZJA ellenőrzéshez, hogy tudd lobogtatni az adóellenőrnek, hogy jogosan érvényesítettél adókedvezményt a magzatra vagy megszületett gyermekre tekintettel.

2021. okt. 19. 03:52
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyszerű! Köszönöm szépen a segítséget!
2021. okt. 19. 06:41
 8/8 anonim ***** válasza:
Szívesen. :)
2021. okt. 20. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!