Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nem vagyok benne biztos hogy...

Nem vagyok benne biztos hogy bevagyok jelentve?

Figyelt kérdés
1 éve elkezdtem dolgozni egy cégnél, és azt mondták hogy bevagyok jelentve ekkor még semmit nem írtam alá. Aztán munkaüggyel való egyeztetés címszóval hajlandó volt írni egy szerződést amit el is vittem, de azóta semmilyen hivatalos dolog nem történt. 2 órában jelentett be, de meg eddig egyetlen alkalmassági vizsgálaton nem voltam, nem vezetek jelenléti ívet, semmit nem kell aláírnom, gyakorlatilag nem tudom, hogy va e valami nyoma hogy én itt vagyok. Egyetlen amiben biztos vagyok, hogy a tb t fizeti, de a többiben nem.(szabadság, táppénz ugyanúgy noku).

2021. okt. 15. 07:24
 1/4 anonim ***** válasza:
75%

Ilyen ócska helyen nem szabad dolgozni. Keress másik munkahelyet.

Te is tudod a választ.

Feljelentés, NAV.

2021. okt. 15. 08:58
 2/4 anonim ***** válasza:
55%
Nav feljelentes, vagy nezd meg szepen mit ir ugyfelkapudon es halgass
2021. okt. 15. 09:28
 3/4 anonim ***** válasza:
55%
Azért csinálják ezek a "vállalkozók" ezt, mert van olyan barom, aki egy évik képes dolgozni nekik...
2021. okt. 15. 09:31
 4/4 anonim ***** válasza:

"Egyetlen amiben biztos vagyok, hogy a tb t fizeti, de a többiben nem"

Nem tudom, miért vagy ebben ennyire biztos. A leírtak eléggé ellentmondásosak.

Tb-t nem fizeti a munkáltató. Ő SZOCHO-t fizet a dolgozók bruttó bére alapján.

"nem vezetek jelenléti ívet, semmit nem kell aláírnom,"

Ezt többnyire nem a dolgozó vezeti, hanem a munkáltató. A munkáltatónak teszi kötelezővé a munka törvénykönyve a munkaidő nyilvántartását, tehát adott esetben az még nem törvénytelen, ha nem láttál ilyet a munkád során.

Azt, hogy valahol aláíratják a dolgozókkal ezeket a nyilvántartásokat, csak arra szolgál, hogy igazolják, helyesek benne az adatok és ne kelljen feleslegesen a bérszámfejtést javítani/korrigálni, ha valaki jelzi, nem úgy és akkor dolgozott, hibásan van vezetve a munkaidő-nyilvántartás. Ezt próbálják kivédeni vele. A felesleges munkát.

Egy munkaviszony kezdetén a munkáltatónak a következő kötelezettségei vannak:

- Munkaköri alkalmassági vizsgálatra kell küldeni a dolgozóját, aminek a költsége a munkáltatót terheli.

- Munkakezdés előtt, vagy azt követő legrövidebb időn belül írott munkaszerződést kell biztosítani a dolgozónak.

- Írásba kell adni a szabadságolásra, bérfizetésre stb. vonatkozó adatokat

- Munkaköri leírást kell adni a dolgozónak.

- Munkavédelmi oktatásban kell részesíteni a dolgozót.

- Munkakezdés előtt be kell a dolgozót jelenteni az adóhatóságnál, mint biztosítottat.

A munkaviszony fennállása alatt folyamatosan bért kell fizetnie, és a bérszámfejtésről írásban tájékoztatnia kell a dolgozót, hogy tudja ellenőrizni, rendesen számfejtettek neki, vagy sem.

Ha a fontosabb elemek hiányoznak, akkor az már aggályos.

Ha van ügyfélkapud, akkor meg tudod nézni, hogy ki, milyen időszakra jelentett be, mint biztosítottat a NAV-hoz.

2021. okt. 16. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!