Adószámos magénszemélyként ha jól tudom max 50% költséget lehet elszámolni? Nem értem!
"ha jól tudom max 50% költséget lehet elszámolni?"
Nem tudod jól. A bevételed összegéig számolhatsz el költséget.
Év közben, ha kifizetőtől származik a bevételed, az SZJA előleg megállapításánál nem nyilatkozhatsz 50 %-nál nagyobb költséghányadról.
A kettő nem ugyanaz...
Pénzforgalmi elszámolásod van.
Tehát akkor könyveled a bevételed, és a költséged, amikor az felmerül.
Több költséget nem tudsz elszámolni éves szinten a bevételeddel szemben, mint amennyid volt. Magyarul: Ha nincs a pénztárban egy fillér sem, akkor abból nem tudsz venni 3 ezer forintért szerszámot.
" tehát ha decemberben veszek valamihez alapanyagot és januárra készülne el és adnáém el, akkor nem vonhatom le?"
De elszámolhatod költségként. A hozzá kapcsolódó bevételed majd a következő évben merül fel, azt akkor teszed majd be a bevételek közé.
"Pénzforgalmi elszámolásnak ez a lényege. "
A vállalkozásoddal kapcsolatos pénzt ha másképp nem is, de a fejedben külön kezeld a magánjellegű pénzedtől!
Jó! Akkor vedd úgy, hogy nem vállalkozást írtam, hanem a " végzett tevékenységeddel kapcsolatos bevétel és kiadás".
Minden más marad... OKÉ?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!