Örökölt ingatlan eladásakor ebben az esetben(!) kell adót fizetni?
Kicsit összetett a helyzet. A lényeg: az elhunyt 3 éve vásárolt egy garázst. Azóta feljebb mentek az árak. Ha ő halála előtt eladta volna, még kellett volna rá SZJA-t fizetni, hiszen 5 évig sávosan adóköteles, amiből 2 év még vissza volt.
Ezt én megörököltem. Gondolom fel fogják becsülni az értékét. Ha nem adom el drágábban, mint a becsült érték, ha jól tudom nem kell rá adót fizetni alap esetben.
De mi a helyzet az előző tulajdonos fennmaradó 2 évével? Ilyenkor az törlődik? Vagy ezt is továbböröklöm és még 2 évig nem adhatom el névértéken sem, ha nem szeretnék adót fizetni belőle? Vagy mivel 5 éven belül történt tulajdonosváltás, ami igaz hogy nem adásvétel, hanem öröklés miatt történt, az előző elhunyt tulajt terheli a 2 évre vonatkozó adófizetési kötelezettség? Amit én mint örökös megöröklöm, tehát be kell majd fizetnem?
Vagy hogy van ez ilyen esetben?
Lehet elkerülte a figyelmemet, de mintha a kérdésben nem az illetéket kérdeztem volna, hanem az adót. Azt sem általában, hanem ebben a speciális esetben. A zárójelbe tett felkiáltó jelet, nem csak úgy jókedvemben tettem ki. Jobban nem tudtam hangsúlyozni.
Nem az alap eset a kérdés, miszerint eladás esetén, ha az drágábban adom el, a különbözet 15% SZJA-val terhelt, melynek a mértéke 5 év alatt folyamatosan csökken. Nem tudtam világosabban leírni, hogy NEM erre vagyok kíváncsi. De biztosra vettem, hogy lesz aki nem olvassa végig a kérdést, nem értelmezi és ezt fogja szajkózni.
A válasz a kérdésemre ezek szerint és amire kíváncsi voltam: "Az előző tulajdonos fennmaradó 2 éve az kuka." Ezt köszönöm. A többi felesleges körökért, kötekedésért kár volt időt, energiát áldozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!