Minimálbérre bejelentve mennyi SZJA jár majd vissza azoknak, akik minimálbérre vannak bejelentve?
Nem egészen.
A férjed az adóbevallás elkészülte után - mint ahogy az előző években - kap pénzt, ami elméletileg a családi adókedvezmény miatt befizetett túl sok szja. Ha pontosan november elsején jön a gyerek, akkor ki lehet számolni, 10x10000=100000 + 2x25110=50220 = 150220 forint jár neki ezen a jogcímen. Ez akkor is járna, ha a Fidesz most nem akarná megvenni a szavazatotokat a következő választásra. Túl sokat fizetett be, ezért visszajár neki ennyi, mint ahogy a boltban is van visszajáró, ha 1289 forintot egy ötezressel fizetsz ki.
De mivel meg akarnak venni titeket a fideszék, ezért van (lesz) a mostani adóvisszatérítés, aminek az a lényege, hogy a férjed esetében teljesen korrekt módon befizetett adó visszajár csak azért, mert gyereket nevel. Ez összegszerűen ugye 10x15100=151000.
Vagyis összeszámolva kb. 300000 forint kerül majd a kezetekbe, de ez valószínűleg két részletben történik majd, és az egyik fele akkor is járna, ha nem lenne jövőre választás.
(Most eljátszhatnánk itt a számokkal kiszámolgatva, hogy mi történik, ha a gyerek hamarabb vagy később születik, vagy ne adj isten nem élve születik, de inkább lerövidítem a hozzászószólást: minden esetben ugyanaz a kb. 300000 forint jár vissza, ugyanúgy két részletben, csak épp a részletek nagysága változik, az egyik jogcímen kevesebbet, a másikon meg többet kaptok.)
Ami még említésre méltó ebben a témában, hogy a férjed jobban járna nettóban is (tehát nem csak nyugdíj szempontjából), ha normálisan lenne bejelentve.
Utolsó a számításnál arra át időre, amikor már két gyerek van havi 40.000-et tud érvényesíteni (járulékból is).
Még utólagos érvényesítés esetén a második gyerek 91 napos korától jár a két gyerekes kedvezmény.
12, ott a pont, a járulékokat kihagytam, meg az utólagos érvényesítés 91 napos gyerekéről és elfelejtkeztem. Mentségemre szóljon, hogy se könyvelő, se bérszámfejtő nem vagyok, sőt, gyerekem sincs.
Kérdező, ez esetetekben annyit tesz, hogy a kb. 300000 forint megmarad, de az arányok tolódnak.
Hm? Tényleg
Miért nem vagy táppénzen? Ne legyél saját magad ellensége
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!