Őstermelőknek jár családi adó kedvezmény?
Sziasztok párom őstermelő, én jelenleg aktív korú.ellát. án vagyok eddig minden évben én vettem igénybe az egy gyerek után járó kedvezményt de ugye ez most nem lehetséges.
Nem vagyunk házasok, ő igénybe veheti a kedvezményt?
Őstermelőnek más kedvezmény jár, akkor ha lízinggel.
Családi autóhoz legalább 3 gyerek kell, és az őstermelő mivolt lényegtelen.
Év közben családi kedvezményre az jogosult, aki a gyermek után családi pótlékra is jogosult volna.
Év végén viszont a törvény megengedőbb, ami annyit jelent, hogy a jogosultnak nem minősülő is érvényesítheti a saját háztartásában nevelt gyermek után a kedvezményt, ha a jogosult nem tudta, vagy csak részben tudta azt érvényesíteni.
Családi kedvezmény egy SZJA-val kapcsolatos kedvezmény, tehát mind a jogosultnak, mind a nem jogosultnak akkor van rá lehetősége, ha adóköteles jövedelemmel rendelkezik, amivel szemben ezt érvényesíteni tudja.
A "saját háztartásban nevelt" nem azt jelenti, hogy kötelező a gyermekkel közös lakcím. Nem kötelező! A saját háztartásban nevelt gyermek annyit jelent, hogy vele életvitelszerűen együtt él és gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki a gyermek (iskola, óvoda idejére).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!