Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha kiadok egy könyvet, a...

Ha kiadok egy könyvet, a jogdíjak után hány százalék adót kell fizetni?

Figyelt kérdés
Minden eladott könyv árából a 10% az enyém, és kíváncsi lennék, hogy ebből még hány százalék az adó. Nem vagyok cég vagy ilyesmi, magánszemély vagyok.

2021. szept. 10. 20:10
 1/6 anonim ***** válasza:
most halok ilyet elöször.könyvkiadonak és a szerzőnek is van bevételek kap pénzt.ha lenne is ado 5-10% lenne. 1 könyv ára az 5-10%-os áfa
2021. szept. 15. 15:40
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem az áfáról beszélek. A jogdíjam 10%, ami mondjuk 250 ft minden eladott könyv után. De ezt be kell jelentenem a NAV-nak, mint jövedelmet. Az érdekelne, hogy ez után mennyit kell adózni. Gondoltam csak van itt valaki, aki adott ki könyvet.
2021. szept. 15. 15:42
 3/6 anonim ***** válasza:

SZJA egységesen 15 % már évek óta.

Ha adószámos magánszemélyként kapod a jogdíjat, akkor költséget is számolhatsz el vele szemben, viszont a jogdíjat kifizető az SZJA előleget már levonja belőle a költségnyilatkozatodnak megfelelően.

Ha magánszemélyként kapod, akkor Neked lesz év végén teendőd vele.

2021. okt. 1. 04:48
 4/6 A kérdező kommentje:
Magánszemély vagyok, alkalmazott, nekem a NAV csinálja az adóbevallásomat, régebben a munkahelyem csinálta, szóval én még sosem szembesültem ezzel. A munkámnak nincs köze a könyvhöz. Tehát akkor adószámot kell kérnem?
2021. okt. 1. 06:29
 5/6 anonim ***** válasza:

Ehhez adótanácsadó igénybevételére lesz szükséged.

Nagy általánosságban azt kell mondani, hogy meg kell nézni a megbízási szerződést. Ilyenkor a könyv írására szóló megbízási díjat meg kell osztani (érdemes megosztani) megbízási díjra és szellemi tulajdon használatáért járó licencdíjra. Az előbbinél vizsgálni kell, hogy biztosítási jogviszonyt hoz-e létre, az utóbbi viszont semmiképpen nem alapja a TB-nek. 15.5% szocho mindenképpen fizetendő, ahogy 1.5% szakképzési hozzájárulás is, ezt azonban a kifizető vonja le.

Ha viszont már egy korábban megírt könyvedet akarod újra értékesíteni, ott teljesen más a helyzet, ugyanis ott nincs szemnélyes közreműködés díja.

Ha viszont munkaviszonyból származó feladatod a könyv, akkor munkabérként adózik.

Más a helyzet viszont, ha ezt egy külföldi cég fizeti....

Szóval spuri egy adótanácsadóhoz

2021. okt. 1. 18:41
 6/6 A kérdező kommentje:
Huh, köszi szépen.
2021. okt. 1. 18:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!