Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATÁ-sként végezhetek megbízás...

KATÁ-sként végezhetek megbízási tevékenységet teljesen más területen?

Figyelt kérdés

Egyéni vállalkozóként (KATA adózás) 3 tevékenységem van: X, Y, Z.

E mellett vállalnék megbízást, ZS tevékenységről. Hogyan adózna ez a konstrukció? Sima költségelszámolás+SZJA részemről? Minimálbérnél többet kapnék, de teljesen más tevékenység, mint amit vállalkozóként végzek.

Vélemény?

2021. szept. 6. 18:38
1 2
 11/18 Nemzeti konzervatív ***** válasza:
Kb. Valóban ő fizeti az adókat, de a te bruttó béredből vonja le(kivéve szocho és szakho).
2021. szept. 7. 21:32
 12/18 A kérdező kommentje:

Mert pl. ha vki nyugger vagy nappalis diák lesz, tehát vmilyen jogon biztosítottá válik, akkor lehet 25 ezres Katát fizetni. Akkor miért ne lehetne megbízási szerződés keretében, magánszemélyként biztosítottá válni?

Magánszemélyeknek pedig a megbízási szerződésből származó díj az önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ha nem jön létre biztosítottság, mert a megbízási díj nem éri el a minimálbér 30%-át, ami most 50 220 Ft/hó, akkor az SZJA-n, Szochon és szakképzési hozzájáruláson kívül még az új TB tv szerint 18.5%-os TB járulékot kell fizetni. Ezt elfelejtettem az előbb írni. Ezeket kifizető esetében ő állapítja meg és vonja le.

2021. szept. 7. 21:42
 13/18 A kérdező kommentje:
Igen, a költségelszámolást nem vettem be a képletbe most az egyszerűség kedvéért.
2021. szept. 7. 21:44
 14/18 anonim ***** válasza:

Nah, akkor mégis én értettem jól :)

Amúgy az okfejtésed majdnem teljesen jó, az az egyetlen hiba benne, hogy nem 25 ezres katás leszel, hanem maradsz 50-es.

2021. szept. 7. 22:36
 15/18 A kérdező kommentje:

Nah, most előszedtem a Katás kiskönyvet meg a Tbj. törvényt. Tényleg nem mehet a 25-ös KATA, mert magánszemély megbízási jogviszonyból csak úgy lehet jogosult a 25 ezres KATára, ha rokkant vagy pl ha valaki kiegészítő tevékenységet folytat, de az meg csak a nyugdíjasokra vonatkozik.

Viszont így remélem, hogy jobb lesz az elszámolásom is, pl magasabb lesz (ha valaha lesz) a nyugdíjam adott esetben, mert a katás biztosítottaágon túl még pluszban fizetek.

2021. szept. 7. 23:26
 16/18 A kérdező kommentje:
Most látom, hogy 5-ös te írtál, igen-igen, jól értetted. Azért jó, hogy kiderülnek ezek a dolgok. Azért írtam le a megoldásokat, hogy hátha vkinek hasznos lesz.
2021. szept. 7. 23:27
 17/18 anonim ***** válasza:

2, 5, 7, 9, 14 válasz volt az enyém :)

Igazából a megoldás már korábban is le lett írva, csak a kérdésedből nem volt teljesen egyértelmű, hogy mit is akarsz. Járnak ide elenyésző számban szakemberek is, szóval vannak, akiknek lehet itt hinni :)

2021. szept. 7. 23:34
 18/18 A kérdező kommentje:
Igen, te leírtad a választ az 5-ben. Ennél nem lehet egyértelműbben fogalmazni... Te megértetted mit akarok.
2021. szept. 7. 23:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!