Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nekem, mint hivatalban dolgozó...

Nekem, mint hivatalban dolgozónak, miért kell önadózónak lennem, és ha nem készítem el a bevallást, tarthatok-e retorzióról?

Figyelt kérdés
A bruttó bérből természetesen mindenképp vonják a járulékokat.
2021. szept. 1. 16:11
 1/8 anonim ***** válasza:
Mert magyarországon önadózás van. De ha csak bejelentett béred van, akkor a nav megcsinálja helyetted, nem kell semmit sem csinálnod.
2021. szept. 1. 16:25
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi. Csak nem értem h miért van szükség erre a plusz procedúrára a dolgozóktól?
2021. szept. 1. 18:47
 3/8 anonim ***** válasza:
Azért, mert az állam nem tud minden adóköteles jövedelmedről. Vagyis nincs más mód, mint hogy te önbevallás keretein belül bevalld feléjük. Így is nagy könnyítés, hogy megcsinálják a tervezeted helyettünk.
2021. szept. 1. 19:55
 4/8 anonim ***** válasza:

Szerintem te arra gondoltál, hogy miért kell úgymond az államnak bevallást készítened, miközben egy hivatalban dolgozol, tehát az állam adja a béredet és von belőle járulékot.

Fentebb megválaszolták a lényeget, de ami kimaradt, hogy egy hivatalban Magyarországon azt sem tudják mit csinál a másik a szomszéd irodában, nem hogy egy másik intézményben.

Együttműködni pedig irodán belül sem képesek az emberek (hozzá teszem a vezetőségtől sem látnak más példát), így hogyan várhatnánk el egyes állami intézmények között ezt?

Katasztrófális állapotok uralkodnak. El sem hinné, aki nem látja belülről. Volt az a sorozat, munkaügyek vagy mi. Kicsit fel van nagyítva, de minden igaz benne. :)

2021. szept. 1. 20:08
 5/8 A kérdező kommentje:
1-nek igaza van, nincs semmi teendőm,megkérdeztem a NAVtól,ők csinàljàk (csak félreinformàlt egy nagyokos ismerős)
2021. szept. 12. 12:00
 6/8 anonim ***** válasza:
53%

Valószínűleg a nagyokos nem informált félre, hanem Te nem érted teljesen az egész működését.

Attól, hogy Te hivatalban dolgozol, még lehet olyan bevételed/jövedelmed, ami adóköteles, és Neked kell azt bevallanod, mert a NAV nem tud róla. Továbbá lehet, hogy tud a bevételedről/jövedelmedről és bele is teszi a bevallási tervezetbe, de nem biztos, hogy tudomással bír egyéb, az adóval kapcsolatos kedvezményedről.

A NAV a tervezetben kizárólag olyan adatokat tüntet fel, amely kifizetőtől származik, mert a kifizetők kötelesek havonta a foglalkoztatottaknak kifizetett jövedelemről adatot szolgáltatni feléjük. Ha Neked nem kifizetőtől is származik jövedelmed, az nem kerül bele, hanem azzal ki kell egészítened a tervezetet ahhoz, hogy ne hibás bevallás legyen belőle.

Tehát a nagyokos valószínűleg nem mondott butaságot, csak Te nem értetted azt.

2021. szept. 13. 16:17
 7/8 A kérdező kommentje:
A nagyokos tudta h nincs más bevételem a munkabéremen kívül, ezért nem értettem.
2021. szept. 13. 21:13
 8/8 anonim ***** válasza:
Akkor a nagyokos mégsem volt az. :)
2021. szept. 15. 05:09

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!