Eltörölték volna az örökösödési illetéket?
1./ Nem lehet, hogy nem adta be a papírokat, "aki csinálta"?
2./ Nem lehet, hogy máshol laktok, mint a hivatalos lakcímetek és ezért nem tudjátok, hogy már értesítve lettetek?
Ha nem egyenesági rokontól örököltél, akkor mindenféleképpen érdeklődj a NAV-nál, mert Neked lesz belőle problémád, nem másnak.
1 év még nem telt el a hagyatéki óta, de ettől függetlenül én is sokallom az eltelt időt. Valami bibi van, az szinte biztos.
" egy könyvelőt aki a lakás eladás és vásárlásban jártas Ő említette, hogy eltörölték, azért is kérdeztem meg mert tökre hihetetlen!"
Adásvételben jártas? Hát az nem öröklés... :)
Az illetéktörvényben ilyen jellegű "törlés" nincs benne jelenleg sem.
"Most komolyan menjünk be a nav-hoz?
Igen. De ha nem akarsz, akkor ne. Majd megtalálnak.
"Én örülök, hogy nem kell fizetni tudtommal ez az ő dolguk lenni!"
Annyira ne örülj, mert szerintem meg kell fizetni. Valószínűleg tudják, hogy az ő dolguk, és majd teszik is azt.
Nem szokatlan például ingatlan vásárláskor sem, hogy a visszterhes vagyonszerzési illetéket hónapok múlva szabják csak ki, vagy nagyon sokat csúsznak vele (éven túl).
Akkor legyél kedves és írd már meg, hogy miért is nem kell fizetni?
Őszintén érdekel, mert én nem látom a jogszabálynak azt a részét, ami ezt megerősítené. Nem beszélve arról, hogy talán másoknak is segítenél vele.
Köszönöm...
Ó te jó ég!
Ha tényleg erről van szó, akkor nagyon nem tudja a kérdező, hogy mi történik körülötte, ezért leírni sem tudja egyértelműen a kérdését. :)
Tehát 2004-ben elhunyt a nagybácsi, aki a kérdező férjére hagyta az egész házat. Az elhunyt özvegyének holtig tartó haszonélvezeti jog lett bejegyezve. Ez az özvegy (nagynéni) halt most meg 2020-ban.
A halálával az ingatlanról a haszonélvezeti jog törlődött és a kérdező férje eladta az ingatlant.
Ilyen esetben nem azért nincs illetékfizetési kötelezettség, mert eltörölték, hanem azért nincs, mert nem történt "vagyonszerzés". Vagyonszerzés akkor volt, amikor a férjed megörökölte az ingatlant még 2004-ben.
SZJA fizetési kötelezettség pedig azért nincs az ingatlan értékesítésére tekintettel, mert a szerzés éve (2004. év az öröklés éve), és az értékesítés éve (2020. év vagy 2021. év) között több mint 5 év eltelt, így az SZJA törvény szerint nem keletkezik adóköteles jövedelem akkor, amikor az ingatlant értékesítik.
No ezért fontos, hogy a kérdést egyértelműen és pontosan tegyük fel...
Éreztem én, hogy nem "kerek" a történet. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!