Kisállattenyésztés - milyen bejelentést, adózási formát ajánlotok?
Sziasztok!
Törpehörcsögöket szeretnék tenyészteni, és arra irányulna a kérdésem, hogy ez milyen adózási rendszerbe tartozna, mibe érdemes vinni, ill. beleférhet -e az adószámos magánszemély kategóriába? Átlagosan havi 1 alom van, néha 2, de van, mikor egy sem, az éves bevétel egészen biztos, hogy nem haladná meg a 600.000 forintot. Ugyan a tevékenység mondhatni rendszeres, de a bevétel annál kevésbé, van, hogy a kiadások miatt (állatorvos, új állat importja) még inkább mínuszom is van. Nem kifejezetten mennyiségi, inkább "nemesítési" a cél, nem "futószalagon" vannak almok. Egy hónapban a bevétel nagyon maximum kb. 30-35.000 forint lenne, de ez az állatorvosi és egyéb ellátási kiadások nélkül, tehát a jövedelem értelemszerűen még kevesebb.
Én az adószámos magánszemélyre gondoltam elsőre, a KATÁt nem tudnám finanszírozni.
Egyéb infók: egyetemista vagyok bejelentett, de nem főállású munkával, amit még nem tudom, tudok- e folytatni a jelenleti oktatás mellett. Diákszövetkezettel állok rendes szerződésben, a munkahelyemtől csak munkavégzési megbízásom van határozatlan időre, de a napi munkaidőm flexibilis, nem kötött 4/8... óra.
Természetesen meg fogok keresni könyvelőt is, ha úgy alakul, csak egyelőre szeretnék informálódni, nagyjából mire számíthatok.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(A "ne foglalkozz vele ennyire mélyen" és az "ilyen állatot minek" válaszokra nem vagyok kíváncsi)
Adószámos magánszemély kategóriába nem férnél bele, a 600ezres határ pedig számodra nem releváns, azt itt nem lehet használni.
Írtad, hogy egyetemista vagy. Ha nappalis egyetemista vagy, akkor lehetsz másodállású szja-s vállalkozó, nagy valószínűség szerint az lenne a legolcsóbb megoldás számodra. Annak ellenére, hogy a bevételed nem rendszeres, a tevékenység mégis annak számít adózásilag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!