Saját használt cucc (megunt, kinőtt, sose hordott ruha, játék, könyv stb...) értékesítése után adózás?
Még sose adtam el semmit, szóval az évek alatt felhalmozódott egy csomó olyan cucc, amit nem használok vagy ruha, ami már nem jó rám, de jó állapotban van. Ezeket elszeretném adni neten keresztül és utána néztem, hogy 600e ft éves bevételig nem kell adózni, de mi van akkor ha több mint 600e ft bevételem lesz 1 éven belül?
Mondjuk 900e ft a bevétel, akkor a maradék 300e után adózni kell? És ha igen magánszemélyként milyen adót és mennyit?
Évi 600 ezer bevételig nem kell foglalkoznod adózással. Ha felette vagy, akkor jövedelmet kell számolnod a bevételből. Ha az eladott termékről megvan a "vásárláskori" számlád/bizonylatod, akkor a bevételből azt levonva megkapod a jövedelmet. Ha nincs bizonylatod/számlád róla, akkor a bevétel 25 %-a számít jövedelemnek. Csak jelzem, hogy egy nyugta nem számla, mert nincs rajta a neved, címed, amivel be lehet azonosítani Téged és az ingóságot.
Ha a sok-sok jövedelmet összeadod, és nem éri el a 200 ezer forintot, akkor nem kell adóznod belőle, és bevallani sem. Ha meghaladja, akkor csak a 200 ezer feletti rész után kell a 15 % SZJA-t megfizetni és természetesen a bevallásban szerepeltetni.
2020. évről szóló bevallásban a 163. sor volt megadva a levezetéshez (bevétel/költség/jövedelem/adó összege), majd az adó összegét a 61. sornál is figyelembe kellett venni.
Adott év január 01-jétől december 31-ig lezajlott ügyleteket kezelünk együtt. Erről kell a következő év május 20-ig bevallást készíteni, ha a fentiek alapján egyáltalán bevallásköteles lesz, majd egy összegben megfizetni az SZJA-t (ha kell).
SZJA törvényben van benne. Bevallásba beleírod, amit kell (ha kell), majd a kiszámolt adókötelezettségből 30 ezer forintot nem kell megfizetned, csak a feletti részt.
SZJA törvény 58. § (7) bekezdés.
Köszi, megtaláltam:
"Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 30 ezer forintot meg nem haladó részét."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!