Magyarországon volt munkám, tb-m, most Ausztriaban dolgozok, most hogy lesz tb és hol?
Kell vmit otthon intéznem?
Kint? Hogy lesz ez jó?
Kint már dolgozok 2 hete
A munkáltatódnak kell igényelnie egy E cardot az kint az egészség biztosítási kártya ehhez kell egy fénykép is. Aztán mivel két helyről nem lehetsz biztosított az itthonit lekéne mondanod, at hiszem a e104-es nyomtatványt kell kérned az egészségbiztosítónál. Arra figyeljél még, hogy a gemeindebe jelentkezzél be ha nem vagy ingázó ezt egy meldezettel kitöltésével tudod megcsinálni.
Ha pedig 3 hónapnál nagyobb karriert tervezel kint Ausztriában akkor el kell menned a legközelebbi Bezirkshauptmannschaft-ba is (ezt elég egyszer megcsinálni egy életben). Oda kell a személyid vagy útlevél 20 euró pár fénykép meg a 3 havi fizetési kimutatásod.
Ügyfélkapu van igen :)
Köszönöm a választ!
Többiek tudnának hozzáfűzni még vmit?
"Többiek tudnának hozzáfűzni még vmit?"
Igen.
Ha a NEAK-nál jelzed, hogy külföldön van biztosításod, akkor más teendőd Magyarországon nincs, a NAV-nál nem fog előíródni semmilyen járulék, mert tavaly július 01. óta a két szerv "beszélget" egymással, tehát a NAV is tudni fog róla.
NEU.70 a nyomtatvány, amelyen jelezned kell a NEAK-nak a kinti biztosításod fennállását annak keletkezését követő 15 napon belül.
Akkor is tedd meg sürgősen! A külföldi biztosítás megszűnésére is ez a szabály. 15 napon belül szintén jelezned kell a NEAK-nak, ha megszűnik.
Nem lesz gond, csak csináld...
Azt hol tudom megnézni hogy kint már biztosítva vagyok?
Kb 2.5 hete dolgozok kint, e cardot akartam csinálni de még nem kaptam meg a e card számom így nem sikerült egyelőre. Most ha így lemondom az itthonit akkor nem esek a két szék közé?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!