Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Taj szám lehet érvényes, ha...

Taj szám lehet érvényes, ha valakinek nincs munkahelye és nem is fizeti a tb-t?

Figyelt kérdés
2021. jún. 18. 13:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
56%

Engem 7 évig elfelejtett kijelenti az előző munkáltatóm. Tehát ha ez alatt a 7 év alatt tulajdonképpen "biztosítottként" szerepeltem a rendszerben, és jogosult voltam "ingyenes" orvosi ellátásra még akkor is, ha valójában sehova nem helyezkedtem el újra dolgozni.

7 év után vette észre a NAV, hogy nem érkezik a régi munkáltatómtól hozzájuk a havi 08-as bevallás, ami azt jelenti, nem kapok tőlük bért, pedig munkaviszonyban állok náluk a nyilvántartásuk szerint. Ilyenkor lefuttatnak valamilyen "eljárást", vagy mit, és hivatalból levégelik a jogviszonyom. Mivel én a 7 év alatt dolgoztam (még betegállományban is voltam, mégsem derült ki), ezért nem írtak elő visszamenőleg fizetendő járulékot azokra az évekre. Ha nem dolgoztam volna, akkor valószínűleg most járuléktartozásom lenne.

Ez is egy példa arra, hogy mikor lehet olyan, amit a kérdésedben feltettél.

Egyébként a TAJ-szám mindig érvényes, kivéve, ha elhunytál, vagy végleges szándékkal elhagytad hazánkat úgy, hogy ezzel kapcsolatban minden bejelentési kötelezettségednek eleget tettél Magyarországon. Tehát nem csak elmentél a világ végére, és ezt sehol nem jelezted.

2020. július 01-jétől van az az új rendszer, hogy ha 6 havi járuléknak megfelelő összegű tartozást felhalmozol fel, akkor úgymond "érvénytelenítik" a TAJ-számodat, ami annyit jelent, hogy ugyan az érvényes valójában, de korlátozottan jogosít orvosi ellátásra. A korlát most konkrétan az, hogy nem veheted ingyenesen igénybe azt, amíg hátralékod van.

"ez mekkora szemétség. Fizess biztosítást visszamenőleg, de semmit nem kapsz érte...???"

Mi a probléma? Aki soha semmilyen ellátást nem vesz igénybe, vagy csak nagyon keveset, de fizeti havonta a béréből az ezzel kapcsolatos járulékot (ami nem 8 ezer forint, hanem több!), akkor az mit szóljon? 9 éve nem találkoztam a háziorvosommal. Csak fogorvosnál jártam azóta, de azt is maszekon.

2021. jún. 19. 05:27
 12/20 anonim ***** válasza:
56%
... és még mielőtt ellentmondást találnál az előzőekben leírtaknál, miszerint 9 éve nem találkoztam a háziorvosommal, de a 7 év alatt voltam betegállományban, akkor csak közlöm, hogy hatósági karantént rendeltek el. Ahhoz nem kell találkozni senkivel, telefonon közölte a kormányhivatal, hogy ez van, majd értesítik az orvosomat, hogy vegyen keresőképtelen állományba. A levégelt orvosi papírt pedig bedobta az asszisztensnő a postaládámba...
2021. jún. 19. 05:37
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Még egy kérdésem lenne.

Ha most bejelentkezik a nav-nál, nem kell indokolni, hogy miért most jelentkezik, és mi okból akarja fizetni a tb-jét?

Visszamenőleg ilyenkor ellenőrzik, hogy mióta nem fizeti?

Köszönöm!

2021. jún. 19. 11:31
 14/20 anonim ***** válasza:
41%

Elévülés szempontjából mások a szabályok, ha Ő jelentkezik be, és mások, ha az állami szerv "találja meg", és kezdi intézni a dolgait.

Gondolom sejted, hogy kedvezőbb neki, ha nem Ő jelentkezik be, hanem "úgy veszik észre", mint potyautast a hatóságok.

Egyébként a bejelentkező lap (21T1011U ADATLAP) nem kér soha indoklást az utólagos bejelentkezésre.

2021. július 01-jétől a NEAK pörgeti át a magyar állampolgárokat ilyen szempontból. Szűri a potyautasokat. Idővel biztosan képbe került volna Ő is. Még most szerencséje van...

2021. jún. 20. 06:39
 15/20 anonim ***** válasza:
37%

Lehetségea igen :)

Például nincs munkahelye, de szoc.rászorultság alapján a Járási Hivatal megállapította az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot, vagy mondjuk FHT -t kap. Egyikbe sincs tb fizetés, mégis érvényes az eü.jogviszony

2021. jún. 28. 21:05
 16/20 anonim ***** válasza:
28%
Az megint más megítélés. Ha ez a szitu, akkor Ő jogosult egészségügyi ellátásra úgy, hogy nem kell járulékot fizetnie "zsebből". Törvény írja elő. De ha nem kap olyan jellegű ellátást, ami ez alól mentesítené vagy a rászorultságát nem állapították meg, akkor nincs ok arra, hogy ne legyen járulék-fizetési kötelezettsége. Ezek szerint azért nem találták még meg, és ebből kifolyólag nincs is miért előírni a járulékokat (még hivatalból sem).
2021. jún. 29. 17:55
 17/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat még egyszer!

A helyzet a következő: bejelentkezett járulékfizetésre ügyfélkapun, beküldte a nyomtatványt.

Most kaptuk a határozatot, a kérvényt elutasították, nem idézem szó szerint, járulékfizetésre nem jelentkezhet be, mert jogosult a tb-re.

Ápolási díjat 2011.11. havában kapott utoljára.

2021. júl. 13. 16:15
 18/20 anonim ***** válasza:
37%

Ez igencsak érdekes, ha egyébként nem kap olyan ellátást, ami alapján járulék fizetése nélkül is jogosult eü. szolgáltatásra.

Valamilye akkor csak van, hogy "mentesül" alóla.

"a kérvényt elutasították, nem idézem szó szerint, járulékfizetésre nem jelentkezhet be, mert jogosult a tb-re."

Kár, mert pont érdekelne, hogy mi az indok. :)

2021. júl. 14. 15:47
 19/20 A kérdező kommentje:

Biztosítási jogviszonnyal/egyéb jogosultsággal rendelkezik.

Ez volt az indoklás.

2021. júl. 14. 19:05
 20/20 anonim ***** válasza:
37%

Valószínűleg homok van a gépezetben. :) Írod, hogy nincs munkaviszonya és egyéb más sem, tehát akkor biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezhet. Egyéb jogosultság lehet az ápolási díj folyósítása például, de azt is 2011-ben kapott utoljára, tehát kizárhatjuk.

Innentől kezdve passz. Csak arra tudok gondolni, hogy a nyilvántartásban vannak rossz információk.

2021. júl. 15. 04:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!