Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hány évig kell megőriznie a...

Hány évig kell megőriznie a könyvelőnek az általa könyvelt vállalkozás számláit, könyvelési iratait?

Figyelt kérdés
A vállalkozás képviselője a könyvelés megszűnését követően milyen időintervallumon belül élhet a könyvelővel szembeni feljelentéssel?

2021. jún. 6. 21:55
 1/7 anonim ***** válasza:
88%
Nem a könyvelő kötelezett a számlák megőrzésére, hanem az ügyvezetés.
2021. jún. 6. 22:28
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat, a zöld értékelésem nem tudom, miért csak 85 %-ot ér.

A kérdésben egyébként teljesen járatlan vagyok, csak tegnap egy rokonom tőlem kért tanácsot, hogy mit tegyen, hova fordulhatna a problémájával. De azt hiszem, hogy én ebbe az ügybe nem akarok semmilyen szinten beleszólni, vagy belekeveredni. De gondoltam egy kérdést megér, a tájékozatlanságomért elnézést kérek.

2021. jún. 7. 12:20
 3/7 anonim ***** válasza:
82%

Nem probléma :) Az a 85% valszeg azért annyi, mert más nem hasznosnak minősítette a válaszomat.

Nálunk úgy működik amúgy, hogy amikor lezárunk egy évet a cégnek, akkor átvételi elismervénnyel átadjuk az iratanyagot az ügyvezetőnek, hisz törvényileg ő az őrzésre kötelezett. Nekünk csak a könyvelőprogramban marad meg bizonyos mennyiségű elektronikusan feldolgozott adat. Ha a cég elmegy tőlünk, vagy megszűnik, akkor kérheti, hogy mi töröljük ki, de ez nem igazán volt jellemző az elmúlt jó sok évben.

2021. jún. 7. 12:36
 4/7 A kérdező kommentje:

Rokonom cége egy BT volt, amely végrehajtás alatt került megszüntetésre. A BT többfajta tevékenységgel foglalkozott, a fő tevékenység szállásadás volt. Ehhez kapcsolódott különböző rendezvények lebonyolítása, autómosó üzemeltetése, asztalosműhely üzemeltetése. A cég könyvelését végző könyvelő, aki egyben könyvvizsgáló is, több helyre pályázatokat nyújtott be, nyertek is, de az össztevékenység folyamatosságához hitel felvételére is sor került. Egy ideig ez nagyon jól működött, mondhatom, hogy jól prosperáló cégként üzemeltek. A rokonom volt az egésznek a mozgatórugója, és az úgymond "fizikális" dolgokat igen jól végezte. Egy idő után valamiért - általam nem ismert ok - megromlott a kapcsolata a könyvelővel, aki valamilyen szinten érdekelt is volt a BT-ben. És itt kezdődtek a problémák, amik a végrehajtáshoz vezettek. Rokonom ekkor már nyugdíjkorú volt, így már nem kezdett másba. Ekkor azonban a következő dolog derült ki: A nyugdíjának havi összege 28.000,- Ft. Tehát szerintem ez azt jelenti, hogy utána nem fizettek járulékokat. Pedig ő mindent a könyvelőre bízott.

Most azon gondolkodik, hogy feljelenti a könyvelőt csalásért. De hogy a csalás tényét hogy fogja tudni bizonyítani, azt nem tudom. Kérdeztem tőle, hogy ez miért most jut az eszébe? Eddig nem merült fel benne, hogy következetesen utána járjon a dolgoknak? Nem írunk alá addig semmit, ameddig nem olvastuk el, nem értelmeztük?

Szerintem ez veszett fejsze nyele, vagy oldja meg, ahogy akarja. Én úgy gondolom, ebben nem tudok segítségére lenni.

2021. jún. 7. 13:23
 5/7 anonim ***** válasza:
Az, hogy ő hogy volt bejelentve az nem a könyvelő ügye. A könyvelő úgy jelent be, ahogy mondod neki. Azt nem akarom elhinni, hogy neki éveken keresztül nem tűnt fel, hogy nem kell adót/járulékot fizetni maga után, vagy csak minimálisat. Nem tudom milyen alapon akarná feljelenteni a könyvelőt, érdemleges bizonyíték nélkül.
2021. jún. 7. 13:30
 6/7 A kérdező kommentje:

Ezt próbáltam neki elmagyarázni jómagam is, erre vérig sértődött, mondván, hogy a könyvelő intézett mindent, ő az összes számlát meg minden iratot odaadott neki. Nekem valami nem kerek ebben az egész történetben, úgyhogy szeretnék, és ki is maradok ebből.

Köszönöm szépen az eddigi segítséget!

2021. jún. 7. 17:16
 7/7 anonim ***** válasza:
Nekem sem kerek, sőt. Azért meghallgatnám a másik felet is.
2021. jún. 7. 17:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!