Kezdő munkavállaló SZJA bevallása hogy működik?
Tavalyi év utolsó két hónapjában kezdtem dolgozni. Kaptam év elején M30-ast. Tudom, hogy a NAV készít tervezetet, de nekem nincs ügyfelkapum, amin keresztül elfogadhatnám. A bevételem csak a munkáltatomtól származik, nincs más egyéb bevételem. A kérdésem az lenne, hogy ha nem csinálok semmit a tervezettel, azt automatikusan elfogadottnak tekintik május 20.-án? Nincs velem más dolgom?
Köszönöm a válaszokat!
Ha nincs ügyfélkapud, akkor ki kellett volna, hogy küldjék papír alapon. Nagybátyámnak mindig küldik a tervezetet, mert neki sincs.
Egyébként igen, ha nem csinálsz semmit, akkor elfogadottnak tekintik. Ezzel csak az a gond, ha rosszul van kitöltve, akkor te leszel a felelős érte, neked kell a büntetést fizetned, ha utólag kiderül. Tehát mindig érdemes leellenőrizni, nem csak látatlanban elfogadni.
A helyedben egyébként csináltatnék ügyfélkaput, mert a jövőben nagyon sok ügyintézés menetét megkönnyíti majd.
Úgy van kérdező, ahogy írtad.
Ha nem csinálsz a NAV tervezettel semmit, akkor az május 20-án automatikusan a végleges bevallásoddá válik még akkor is, ha rossz adatokat tartalmaz.
Mikor tartalmazhat rossz adatokat? Ha eltér a Neked kiadott M30-as nyomtatványon szerepel adatoktól. Mikor történhet ilyen? Ha a munkáltató a havonta Rólad a NAV-nak benyújtott adatszolgáltatást hibásan tölti ki, viszont az M30-as nyomtatványra már a helyes adatok kerülnek, vagy éppen fordítva. Ez elég ritka, de volt már rá példa.
Sokan azért nem is tudnak arról, hogy adott esetben van visszaigényelhető adójuk, vagy éppen befizetnivaló adójuk.
A NAV az általa elkészített tervezetet akkor küldi ki azoknak, akiknek nincs ügyfélkapujuk, ha egy bizonyos határidőig az adózók kérik annak kiküldését a NAV-tól. Idén ez a határidő 2021. április 15. volt. Utána már csak az ügyfélszolgálaton személyesen kérheted, hogy adják ki Neked.
Kérni sokféleképpen lehetett. SMS-formájában is, meghatározott adattartalommal. A NAV honlapján minden év elején felteszik ezeket az információkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!