Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Katás EV vagy Kft? Lehet-e...

Katás EV vagy Kft? Lehet-e mindkettő, ugyanazzal a tevékenységi körrel?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő: jelenleg alkalmazottként dolgozom programozóként egy multi cégnél, mellette kisebb sufnifejlesztéseket is vállalok. Ez utóbbi havi 1-200 ezret hoz, egyéni vállalkozóként, katásan számlázok. Havi 25k így az adó a főállás mellett, ami elég kedvező.

Kaptam egy ajánlatot freelance/kontraktori munkára, ahol kikötés, hogy nem jó a KATA. Értelemszerűen kft-t alapítanék erre a célra. Ebben az esetben bukom a katát a már meglévő egyéni vállalkozásomra? Esetleg érdemes azt megszüntetnem és az új kft-n keresztül számláznom oda is? Lehetek egyáltalán egyszerre EV és egyszemélyes kft tulajdonosa?

Természetesen kell majd egy könyvelő, akinek szintén feltesztem majd ezeket a kérdéseket, csak szeretném előre tudni, hogy kb milyen költségekkel számoljak, megéri-e egyáltalán váltanom.

2021. máj. 10. 14:08
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem vagyok könyvelő vagy adótanácsadó, de én is hozzád hasonló helyzetben vagyok. :D Próbáltam utánajárni a dolgoknak, ez alapján leírom, mire jutottam:

A KATA-s e.v. és a Kft. működhet egymás mellett, viszont az e.v. és Kft. egymásnak nem számlázhat, mivel kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. A lényeg, hogy a két vállalkozást kezeld teljesen külön. Jól kell megírni a szerződéseket és oda kell figyelni, hogy ne legyen kapcsolat a két vállalkozásod között.

Javaslom, hogy e.v.-ként is nyiss vállalkozói számlát, a KATA-t pedig onnan fizesd. Így semmiképp sem kavarodik össze sem a magánszámlád, sem az e.v., sem a Kft. A Kft. esetében jóval szigorúbbak a szabályok, mivel a cég pénzével nem rendelkezhetsz úgy, mintha a sajátod lenne.

2021. máj. 10. 14:39
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Semmi akadálya nincs annak, hogy legyen kft-d és egyéni vállalkozásod is. Sőt, számlázhatsz is egymás közt, igaz baromira nem éri meg.

Nem probléma, hogy ugyanaz a tevékenységi kör. Arra figyelj, hogy ha nem lesz meg a főállásod, akkor a kft-ben kell megfizetned legalább a minimumjárulékokat.

Véleményem szerint az egyénit semmiképp ne szünrltesd meg, jól jöhet az még a jövőben.

Konkrét kérdés esetén keress bizalommal.

2021. máj. 10. 15:30
 3/3 xswerdy ***** válasza:

e.v mellett nem lehetsz kkt tag, és bt beltag, kft-ben korlátozás nélkül lehetsz tag (akár egy személyesben is).

Azt azért nem szereti a NAV, ha ugyan arra a tevékenységre van 2 céged, és mondjuk a KATA keretig a KATA-s cég számláz, utána meg a kft. Valami komolyabb választóvonal mentén kellene a két céget elhatárolni.

2021. máj. 11. 10:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!