Mezőgazdasági őstermelő adóbevallásánál a szociális hozzájárulási adót hogyan lehet kiszámolni? (tételes költségelszámolás.)
Sok embernek szoktam adóbevallást készíteni, de mezőgazdasági őstermelőnek csak csekély mértékben, viszont az egyik ügyfelemnek most olyan bevallást kellene készítenem. Az lenne a dolog lényege, hogy 2020-as évben tételes költségelszámolást választotta, bevétele 540 000 Ft volt, egységes területalapú támogatást 100 000 Ft-ot kapott. (Az értékek fiktívek, a példa kedvéért írtam így). A 2021-es évre átalányadózást szeretne választani.
Beírtam a nyomtatványba a tételes költségelszámoláshoz a bevételt és a támogatást is, viszont a program kiírta, hogy a bevételnek 600 000 és 4 millió Ft között kell lennie. (Ami igaz a tételes elszámolásnál).
Az egyik kérdésem az lenne, hogy akkor az átalányadózás szerint töltsem ki, mivel a támogatás nélküli bevétele 600 ezer Ft alatt volt? Valamint olyan kérdésem lenne még, hogy ha 2020-ban tételes költségelszámolást választott, 2021-ben pedig átalányadózást választana, akkor a 2020. évi bevételnél a bevétele 85%-át kell figyelembe venni? Valamint annak kell a 4%-ának a 17,5%-a, amely lesz a szocho mértéke?
A válaszokat előre is köszönöm. Lehet, hogy kicsit leegyszerűsítve írtam a kérdést, de egyszerűbb adóbevallásokat (pl munkaviszony, családi kedvezmény, első házasok adókedvezménye stb, ilyeneket szoktam inkább készíteni, aztán ez a dolog most megfogott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!