KATA-s büntető adó?

Figyelt kérdés

Kezdem a disclaimerrel:

- Nem, nem akarok adót csalni vagy elkerülni.

- Tudom, hogy még így is a KATA a legkedvezőbb adózás.

- Igen, tudtam, hogy nem lesz mindig ilyen kedvező, de a sok éves folyamatos "könnyítés" után (úgy mint az alanyi mentes keret emelgetése) eléggé hirtelen jött ez a 40%-os büntető adó tavaly.

Ha még ezek után valaki szeretne bármit a szememre hányni, akkor várom.

De akkor jöjjön maga a kérdés:

Akinek csak egyetlen külföldi partnertől (YouTube) származik minden bevétele, az le van tojva? Tényleg nekünk kell megszívni az adóelkerülő munkáltatók után akik KATA-ztatják a dolgozóikat?

Tavaly 9,6milliót kerestem, ha idén is ennyi bevételem lesz, akkor abból a zsebemben már "csak" 2 millióval kevesebb fog maradni (mert ugye külföldi partner esetében a számla kiállítója fizeti a 3 millió feletti rész 71,42%-a után a 40%-ot).

Tudom, még így is a KATA a legkedvezőbb adózás, mert nekem nincs elszámolható állandó költségem, de sokkal szívesebben tenném be azt a 2 milliót egy ETF-be, cryptoba, vagy nyugdíjmegtakarításba (ahogy amúgy pakolom is be a pénzt ezekbe, mert nem lesz nyugdíjam KATA-s vállalkozóként).

Elszomorít a kidobott pénz érzése. Persze tudom, lehetne rosszabb is, annak örüljek ami van, de 3 év után idén úgy fog csökkenni a bevételem, hogy ugyanannyit dolgozom érte.

Van esetleg más is hasonló cipőben? Esetleg van bármi okosság (nem illegálisan) amivel ezt át lehet hidalni? Vagy csak lelkifröccs, hogy ne érezzem magam szarul, hogy a jövő héten kiállított számlám után kb. 28%-kal kevesebb marad a pénztárcámban, mint eddig?

2021. ápr. 29. 00:08
 1/7 anonim ***** válasza:
2021. ápr. 29. 00:43
 2/7 anonim ***** válasza:
2021. ápr. 29. 00:45
 3/7 anonim ***** válasza:
33%

Szerintem ez rinya a rezedről bocs.

Ha a járulék nő bizonyos szektorokban azt is lenyelik. Ennyi erővel bárki felháborodhatna akinek idén csökken a fizetése. Sőt bárki háboroghatna akinek 9.6 millió alatti fizetése volt tavaly. Nekik még egy-két jó évük sem volt veled ellentétben. De hát az emberek önzők, meg sem lepődtem.

Ne haragudj, de nincs mit tenned KATAsként. Keress többet, hogy ugyanannyi nettód legyen. Van rá lehetőséged és egyébként így sem keresel rosszul a magyar átlaghoz képest. Tudom, h jól sem, de hidd el rosszul sem.

2021. ápr. 29. 03:10
 4/7 Fsms ***** válasza:
37%
Az adó optimalizálásnak megvannak a megoldásai off-shore cégek, számlák etc. Gondolj a fideszes vezetőkre ők is így oldják meg. Csak egy példa Dubajban az SZJA 0 % . Keress rá a neten találsz megoldást.
2021. ápr. 29. 05:48
 5/7 anonim ***** válasza:
62%

Ha tudod, hogy a KATA a legkedvezőbb adózás még így is a részedre, akkor a többi már csak nyavalygás.

Örülnöd kellene, hogy az elmúlt években élhettél ezzel a lehetőséggel, ellentétben azzal a több ezer kisvállalkozóval, akik nem. Hozzájuk képest 2 millióval több maradt a zsebedben.

2021. ápr. 29. 07:59
 6/7 A kérdező kommentje:

Sejtettem, hogy ilyen válaszok jönnek majd. :) A legtöbb vállalkozó az ilyen járuléknövekedéseket ki tudja játszani, több költséget számol el és igényel vissza áfát utána, nálam ilyesmi nem játszik.

Nem a plusz adó ténye ami kiveri a biztosítékot, hanem hogy nem kapok érte semmit. A KATA "lényege", hogy a nyugdíjam, ha egészen a nyugdíjkorhatárig KATA-znék, akkor kb. 43ezer forint lenne. Ez rendben is van, tudok róla, elfogadtam. Viszont cserébe minden KATA-s vállalkozónak a saját felelőssége gondoskodni a nyugdíjáról befektetések formájában és ez az amiből lecsíptek most jelentősen. Mindezt úgy, hogy a másik oldalon nem jelentkezik semmilyen előny sem.

2021. ápr. 29. 13:05
 7/7 anonim ***** válasza:
Ok, kiadtad magadból, megkönnyebbültél? :-)
2021. ápr. 29. 13:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!