Utólag is támogat az állam?
Pályakezdő, 25 év alatti, munkanélküli és állsát kereső személy vagyok éppen. befejeztem a sulit, megkaptam a végzettségemet is. nyaramat még pihentem. elkezdtem egy képzést szeptembertől, de ott hagytam végül. Elkezdtem keresni állást. November 11.én regisztráltattam magamat a munkanélüli pályakezdőket kisegítő projekre. Be vagyok regisztráltatva. A tb-m nem lett elintézve és már fél év eltelt, hogy állást keresek. A Tb nekem államilag támogatva van, csak az ügy nem lett intézve/papírozva. Postán kaptam csekkeket is a NAV-tól. Ha intézem utólag a tb igénylését vagy mi akkor ugyanúgy meg van a támogatásom utólag és nem nekem kell fizetni magánszemélyként!? ugye? Hogy működik ez, ilyen esetben?
2020 novembertől regisztráltattam magamat a munkaügyi központban.
pontosan 6hónap.
"palyakezdo 25ev alatti allas kereső vagyok akik biztosítottak..."
Keversz nagyon dolgokat.
Te nem vagy biztosított. A biztosítottak körét a tb. törvény sorolja fel. Azoknak a körét is, akik járulék fizetése nélkül orvosi ellátásra jogosultak (például kiskorúak, nappali tanulói hallgatói jogviszonnyal rendelkezők, stb.) attól függetlenül, hogy a biztosítottak között nem szerepelnek.
A "rászorultság" megállapítását a kormányhivatalban kell kérvényezni. Ha ezt megállapítják (nem biztos, hogy megfogják), akkor attól a dátumtól kezdve nem kell fizetned a JÖVŐRE nézve a járulékot (nem adó!). A kormányhivatal a rászorultság megállapításáról értesíti a NEAK-ot, aki leállítja a járulék további előírását és erről értesíti a NAV-ot is, aki magát az államnak járó tartozásokat tartja nyilván. A NAV-tól fogsz írásban értesítést kapni arról, hogy rászorultként a továbbiakban nem íródik elő kötelezettséged.
Ez után érdemes a NAV-hoz a korábban felhalmozott járulékra a mérséklési kérelmet benyújtani. Hivatkozva arra, hogy a kormányhivatal a rászorultságodat megállapította (nem baj, ha hivatalból tud már róla a NAV), jelenleg sem tudod megfizetni, mert nincs jövedelmed. Ha kormányhivatal megállapítja valakinek a rászorultságát, általában a NAV ebbe nem köt bele. A NAV (is) bármikor kimenet környezettanulmányra, főleg ha adó, vagy járulék elengedéséről van szó. De ilyen esetben nem szoktak, hiszen a rászorultságot egy másik hatóság már megállapította. Csatolod hozzá a kormányhivatal által kiállított hatósági bizonyítványt a rászorultságról másolatban. Aztán várod a szerencséd.
Amíg nem lesz munkahelyed, addig nem leszel biztosított sem, csak a "járulék fizetése nélkül eü. ellátásra jogosult" (rászorultság miatt) kategóriába kerülsz bele a tb. törvény alapján.
Ha október 31-ig volt érvényes a diákod, akkor 2020. december 15-ig nem kellett járulékot fizetned. December 16-tól kell, tehát 16 napra, majd január, február, és március hónapokra. Decemberre 4.112 forint, 2021-től pedig havi 8.000 forint a járulék összege. Jelenlegi elmaradásod 28.112,- forint.
Köszönöm szépen, akkor valószínűbb hogy mérséklést kapok rá. Mennyit szoktak engedni? Hány százálék kell ilyenkor megfizetnem?
Persze jobb, ha elengednék az egészet.
Mennyi időbe telik a kérvényezésemnek az elbírálása, illetve mindennel együtt?
(Igeeen, nem adó...)
Köszönöm a választ!
Mennyit szoktak elengedni?
Te határozod meg, hogy mekkora összeget kérsz elengedni. Ha semmid nincs, és jövedelmed sem, amiből meg tudnád fizetni, no meg még előtte megállapította a kormányhivatal is a rászorultságodat, akkor miért is akarod széttagolni a tartozás elengedését különböző összegekre? A teljeset kérd elengedni...
Mennyi időbe telik? Elbírálás 30 napon belül.
Van hozzá kötelező formanyomtatvány. Ha "kockás" papíron nyújtod be a kérelmet, akkor is kiküldi ezt a formanyomtatványt hozzá az adóhivatal, addig nem bírál el semmit. Ha nem küldöd vissza határidőben, akkor érdemben nem bírálják el a kérelmed és megszüntetik az ügyed.
Táblázatban felülről a harmadik lesz az:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!