Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Cégre autóvásárlás ÁFA elszámo...

Cégre autóvásárlás ÁFA elszámolás?

Figyelt kérdés

Azt hallottam, hogy autóvásárláskor nem számolhatod el az ÁFA-t.

Igaz ez?

Ezen kívül milyen más előnyei vannak a céggel történő autóvásárlásnak?

Üzemanyagot, szervizt elszámolhatsz költségnek?

Ha igen, akkor ehhez folyamatosan vezetni kell útinaplót?

Autót cserélnék és azon gondolkozom, hogy megéri-e a cégre venni azt...

(Használt autóról van szó, olyan cégtől aki ÁFA-s számlát ad)

2021. ápr. 3. 03:37
 1/4 anonim ***** válasza:
85%

Könyvelő és kiexcelezes.

Nekem nagyobb értékű 12-14 milliós autónál már pozitív lett a mérleg nyelve de kb 1m Ft nyereséggel akkor, ha hazudok a papirokon ahol tudok a futamidő végén eladom csövesnek és ott végzek adócsalást.

Itt nagy köbcentis benzinesrol volt szó.

16-26 milliós villanyautó az jobban megéri de csalni akkor is kell.

Olcsóbb kisebb autónal szerintem bukás.

Én döntöttem , nincs céges személyautó, a vele való nyűg nincs arányban a nyereséggel.

2021. ápr. 3. 06:31
 2/4 anonim ***** válasza:
78%
Lehetne, kérdés megéri-e. Eleve áfát csak egy bizonyos típusú lízingnép lehet levonni, kezdő részletnél nem ajánlott. Aztán ott a másik része a dolognak, hogyha piaci ár alatt veszed meg a járművet a NAV visszamenőleg átminősítheti az ügyletet, mivel zárt végű lett az ő értelmezésük szerint a lízing, így szépen be kell csengetni a levonásba helyezett áfát. Szerviz személyautó esetében 50%-ban helyezhető levonásba, üzemanyag, matrica egyáltalán nem! Valamint érdemes megemlíteni a cégautó adót is. Kérdező, érdemes összeülni egy könyvelővel és atszamolni a lehetőségeket
2021. ápr. 3. 09:28
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

8-10M értékű használt autót vennék cashre, nem lízingelni akarok.

Milyen extra bonyodalom és költség van még a cégautó adón kívül?

Mondjuk ahogy látom, egy nagyobb teljesítményű autónál (340 lóerővel számoltam) a cégautó adó közel a 4x-ese az alap gépjárműadónak... havi 22e Ft, a nagy büdös semmiért...

És ha jól értem, akkor ebben a szcenárióban mindössze annyi előnyöm lenne, hogy a cég pénzét költöm adózatlanul, illetve a szerviz felét elszámolhatom...

Új kérdés:

Társtulajdonos vagyok egy külföldi, EU-s cégben is. Ha abba a cégbe vennék egy használt autót itthonról, exportra, abban az esetben az ÁFA-t ugyanúgy ki kell fizetnem?

2021. ápr. 3. 12:57
 4/4 Fsms ***** válasza:
Igen, abban az országban, ahol a céget bejegyezték be kell fizetned az ÁFA t. Persze a magyar ÁFA t vissza tudod igényelni.
2021. ápr. 3. 15:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!