Kell külön adóbevallást készítenem, ha vettem egy telket?
A Nav elkészíti az adóbevallást, külön nem is szoktam emiatt könyvelőt felkeresni. Tavaly év végén vettem egy telket, értéke 250 ezer forint volt. Kell keresnem könyvelőt emiatt vagy sem? Vagy csak azokra vonatkozik ez, hogy külön adóbevallást kell készíteniük akik eladják az ingatlanjukat és úgy jutnak nagyobb összeghez és abból kell adózniuk? (ha pl 5 éven belül van és többért adta el, mint amennyi...ezt a részét értem)
Illetve van olyan bejelentési kötelezettség az önkormányzat felé, hogy vinni kell adásvételi szerződést és jelezni kell-e nekik, hogy én lettem a tulaj? Mikor ugyanezen a településen házat vettünk akkor be kellett vinni az adásvételit és jelezni kellett a kommunális adó miatt. Vagy ez csak település függő?
SZJA-t nem érinti, ha veszel egy telket.
Településfüggő, hogy mit kell bejelenteni ilyen esetben. A helyi adókat a helyi önkormányzat veti ki. Ez országosan teljesen eltérő lehet. Nálunk nincs helyi adó (még) ezen a téren, ezért semmiféle bejelentési kötelezettségünk sincs, ha veszünk telket, vagy más ingatlant. De nálatok lehet, hogy van. Kérdezd meg az önkormányzatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!